Mięciutki, pachnący schab. Dzięki pieczeniu w garnku rzymskim jest delikatny i wilgotny a nie suchy i wiórowaty. W dodatku naprawdę prosty do zrobienia i nawet początkujący kucharz da sobie z nim radę.
Może być jedzony jako wędlina na kanapkę, jak również jako danie obiadowe. Dodatek cebulki i jabłek nadaje mu niepowtarzalny smak.
Mięso niesamowicie pachnie podczas pieczenia. Zdrowy zamiennik kupnych wędlin.
Składniki
- 1 kg schabu
- 4 cebule
- 2 jabłka
- przyprawy: majeranek, czosnek, papryka ostra, sól, pieprz, zioła prowanslaskie, kminek
- 2+ 2 łyżki masła klarowanego
Instrukcje
- Mięso opłukujemy, wycieramy.
- Nacieramy przyprawami i zostawiamy w lodówce na ok 6- 8 h (owijamy folią spożywczą)
- Na patelni rozpuszczamy masło klarowane i podsmażamy schab z każdej ze stron.
- Dzięki temu mięsko będzie kruche i soczyste.
- Wkładamy do naczynia żaroodpornego.
- Cebulę i jabłka obieramy i kroimy w krążki a jabłką w ósemki lub szesnastki.
- Mięso obkładamy z każdej strony cebulką i jabłkami.
- Na wierzch kładziemy 2 łyżki masła.
- Przykrywamy i pieczemy ok. godziny, co jakiś czas podnosząc pokrywkę naczynia i polewając mięso wytopionym sosem.
© 2024 MieszamWGarnku