Dania mięsne | Do chleba

Schab parzony 10 min

3 stycznia 2017

Zapraszam dzisiaj na przepis na schab parzony, w postaci domowej wędlinki. Przygotowanie schabu w  nie zajmie Ci dużo czasu. Zapomnij o godzinnym pieczeniu w piekarniku czy żmudnym nacieraniu mięsa przyprawami. Do garnka z wodą wrzucasz przyprawy  i wkładasz mięso. Odliczasz 5 minut od zagotowania schabu i operację powtarzasz drugiego dnia. Jak sama widzisz, przygotowanie domowej wędliny nie musi być czasochłonne, więc dość wymówek 😉

Przepis na ten schab znajdziesz w internecie pod kilkoma nazwami : schab parzony, schab w 5 minut i w końcu schab w 10 min. Mimo, że modny był jakieś 2 lata temu, Mieszam wtedy jeszcze nie istniał i schab ma swoją premierę na blogu dopiero teraz 😉

Schab na kanapkę gotowany 10 min

Schab z przepisu wychodzi kruchy, w żadnym razie nie mdły. Jest też jak dla mnie mocno mięsny, że tak powiem i ta „mięsność” nie musi każdemu odpowiadać.

Co jest dobrego w tak przygotowanym schabie? Do kanapek już wiemy, że pasuje idealnie, ale podgrzany sprawdzi się również jako danie obiadowe. W taki sam sposób możecie przygotowywać inne mięska jak np. karkówkę. Możemy również eksperymentować z przyprawami dodawanymi do wody.

Do parzenia schabu, warto wybierać kawałki mięsa dość wąskie, wtedy cały płat mięska lepiej przejdzie przyprawami.

Wody dodajemy tyle, aby mięso było przykryte. Ilość wody w dużej mierze zależy od wielkości garnka, ale będzie jej 2-3 l.

Schab parzony 10 min

Schab parzony 10 min

Składniki

  • 1 kg schabu
  • wody ok. 2,5 l
  • 3 spore łyżki majonezu
  • 3 łyżki majeranku
  • 4 ząbki czosnku (dałam 2 przeciśnięte, 2 pokrojone w plastry)
  • 10 ziaren pieprzu
  • 3 ziarna jałowca/ 1/2 łyżki kolendry/ 1/2 łyżki kminku (opcjonalnie)
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 4 listki laurowe
  • 3-4 łyżki soli (w zależności od ilości wody)

Sposób przygotowania

  • Wszystkie przyprawy wrzucamy do wody.
  • Mięso związujemy sznurkiem lub nitką.
  • Dodajemy do wody mięso i całość zagotowujemy.
  • Gotujemy 5 min, wyłączamy gaz.
  • Mięso pozostawiamy w garnku do kolejnego dnia.
  • W kolejnym dniu znów całość zagotowujemy i gotujemy mięso 5 min.
  • Pozostawiamy mięso do ostygnięcia w wywarze.
  • Ja wyjmuję je kolejnego dnia.
https://mieszamwgarnku.pl/do-chleba/schab-parzony-10-min/

 

Podziel się z innymi...
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Only registered users can comment.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *