Dzisiaj coś na szybki obiad. Pyszny kurczak w sosie pomidorowo-bazyliowym. Danie niezwykle sycące i szybkie do przygotowania.
Idealne do zabrania w pojemnik do pracy.
Ja użyłam do wykonania dania pomidorów śliwkowych, bo o tej porze roku trudno o dobre pomidory. Z pewnością danie robione w lato, będzie smakować zdecydowanie lepiej i głębiej. Dodane do sosu masło nadaje sosikowi delikatnego smaku i odpowiednią konsystencję.
Filet z kurczaka można wcześniej zamarynować, dzięki czemu będzie miało zdecydowany smak. W tym przepisie jednak wersja minimalistyczna z pieprzem i solą 😉
Kurczaka w sosie można podawać zarówno z makaronem, ziemniakami czy ryżem i dowolną surówką.
Składniki
- Podwójna średnia pierś z kurczaka
- Garść bazylii
- 4 pomidory
- pół cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 20 g masła
- 4 +2 łyżki oliwy
Instrukcje
- Pomidory nakrawamy i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy.
- W tym czasie pierś dzielimy na kawałki, posypujemy solą i pieprzem, ewentualnie innymi przyprawami.
- Na patelni podgrzewamy 4 łyżki oliwy.
- Smażymy kurczaka na złoty kolor.
- Zdejmujemy kurczaka.
- Cebulę obieramy i kroimy.
- Na osobnej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i szklimy cebulkę.
- Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
- Wrzucamy na oliwę, gdzie smażyliśmy kurczaka.
- dusimy ok 5 min, aż zaczną puszczać sok.
- Dodajemy cebulkę, masło, wyciśnięty czosnek i bazylię.
- Dorzucamy mięso i dusimy ok 10 min.
- Podajemy z ryżem/makaronem
© 2024 MieszamWGarnku