Dania mięsne

Jednogarnkowe danie – z kapustą, kiełbasą i ziemniakami

12 grudnia 2016

Macie czasem ochotę nie nieskomplikowany obiad? To właśnie takie danie. Zapewne wszystkie składniki macie w swojej lodówce.  Jest to popularny eintopf, czyli danie jednogarnkowe. Nie narobimy się tutaj przygotowując danie ani potem, sprzątając. W przepisie podaje wariant podstawowy, ale możecie dodać inne/więcej warzyw czy też Wasze ulubione przyprawy. Ja polecam uważać na chilli, bo można łatwo w tej potrawie przedobrzyć 😉

Co potrzebujemy na takie jednogarnkowe danie? Białą kapustę – u mnie połowa średniej główki, pozostałość po surówce. Przyda się również kiełbasa i ziemniaki. Nie zapominajmy o cebuli. Taką ilością spokojnie najedzą się 2-3 osoby.

My uwielbiamy kminek, więc do dodałam, ale jeśli Wy za kminkiem nie przepadacie, pomińcie ten składnik. Ja następnym razem dodam trochę koncentratu pomidorowego.

 

Only registered users can comment.

  1. Smaczne,szybkie i nieskomplikowane danie. Dziękuję za nowy pomysł. Dodałam także kilka pieczarek, zamiast chili pokroiłam świeży tymianek. Danie smakowało całej rodzinie.

    1. Bardzo się cieszę, że smakowało i że stało się przyczynkiem do własnych dalszych kulinarnych inspiracji 😉 Pieczarki fajna sprawa, ja myślę zamienić teraz kapustę na brukselki, zobaczymy co wyjdzie 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *