Macie czasem ochotę nie nieskomplikowany obiad? To właśnie takie danie. Zapewne wszystkie składniki macie w swojej lodówce. Jest to popularny eintopf, czyli danie jednogarnkowe. Nie narobimy się tutaj przygotowując danie ani potem, sprzątając. W przepisie podaje wariant podstawowy, ale możecie dodać inne/więcej warzyw czy też Wasze ulubione przyprawy. Ja polecam uważać na chilli, bo można łatwo w tej potrawie przedobrzyć 😉
Co potrzebujemy na takie jednogarnkowe danie? Białą kapustę – u mnie połowa średniej główki, pozostałość po surówce. Przyda się również kiełbasa i ziemniaki. Nie zapominajmy o cebuli. Taką ilością spokojnie najedzą się 2-3 osoby.
My uwielbiamy kminek, więc do dodałam, ale jeśli Wy za kminkiem nie przepadacie, pomińcie ten składnik. Ja następnym razem dodam trochę koncentratu pomidorowego.
Składniki
- 1/2 główki średniej białej kapusty
- 1-1,5 laski średniej kiełbasy
- 1 duża cebula
- 2 większe ziemniaki
- sól, pieprz, chili, kminek
- woda
Instrukcje
- Na patelni zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę.
- Dorzucić kiełbasę podrumienić.
- Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki.
- Jak ziemniaki zaczną się rumienić, dodać kapustę.
- Doprawić.
- Dusić na małym ogniu ok 30 min.
- Jeśli zajdzie potrzeba, podlewać danie odrobiną wody, żeby się nie przypaliło.
Smaczne,szybkie i nieskomplikowane danie. Dziękuję za nowy pomysł. Dodałam także kilka pieczarek, zamiast chili pokroiłam świeży tymianek. Danie smakowało całej rodzinie.
Bardzo się cieszę, że smakowało i że stało się przyczynkiem do własnych dalszych kulinarnych inspiracji 😉 Pieczarki fajna sprawa, ja myślę zamienić teraz kapustę na brukselki, zobaczymy co wyjdzie 😉
Dziś zrobiłam na obiad 🙂 bardzo smaczne i szybkie danie