Dania mięsne

Fasolka po bretońsku

15 marca 2016
Jump to recipe

fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku to jedno z tych dań, które robi się prosto a rodzina je uwielbia. Nie potrzeba tutaj dużych umiejętności kulinarnych. Garść przypraw, kawałek kiełbasy, cebula,  fasola i koncentrat lub pulpa pomidorowa.

Danie robi się w zasadzie samo…

Taka fasolka jest bardzo sycąca i możemy zrobić ją jako danie obiadowe na kilka dni.

Jeśli nie macie ochoty czekać i bawić się w namaczanie białej fasoli, użyjcie tej z puszki i etap namaczania i gotowania fasoli pomińcie. Możecie też wybrać ulubiony rodzaj fasoli. Dla mnie to bez różnicy, ale znam takich, co za fasolkę po bretońsku z jasia dadzą się pokroić 😉

fasolka4

Możecie użyć jako wkładki kiełbasy, le równie dobrze sprawdzi się i boczek.

Ostrością dania też możecie dowolnie manipulować. Jeśli lubicie wersję łagodniejszą, nie dodawajcie zbyt dużej ilości przypraw. Jeśli lubicie ostre smaki, możecie dodać paprykę czy chilli. Podobnie z konsystencją, w niektórych domach fasolka po bretońsku przypomina bardziej zupę w innych jest bardziej gęsta.  W sezonie ja dodaję do niej świeże pomidory, teraz zwycięża domowy koncentrat lub pulpa pomidorowa.

Generalnie, nie bójcie się eksperymentowania w kuchni. Raz dodajcie do dania to innym razem coś innego. Sprawdzajcie i kosztujcie, jak konkretna przyprawa czy rzecz wpływa na smak dania. Wszystko po to, aby ugotować danie dla Was idealne, które podchodzi kubkom smakowym wszystkim członkom Waszej rodziny.

Są tacy, którzy zagęszczają fasolkę mąką czy też rozcierają trochę fasoli na puree i dodają ją do całej potrawy. Ja nie lubię takich udziwnień i nam najbardziej smakuje najprostsza fasolka.

Oczywiście, podajemy fasolkę z bułką lub chlebem, kto co lubi.

fasolkapo bretońsku

Only registered users can comment.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *