Sezon na truskawki w pełni. U nas tym razem pudding. Idealny jako deser, przekąska czy kolacja. Pyszny pudding truskawkowo-rabarbarowy z szałwią hiszpańską (chia).
Uwielbiamy wszystko co zawiera nasionka chia. To nie tylko smaczny ale przede wszystkim zdrowy dodatek do naszej codziennej diety.
Co takiego niespotykanego jest w szałwii hiszpańskiej? To doskonałe źródło kwasów omega-3. Nasiona chia zawierają ich więcej niż łosoś atlantycki. Do tego to skarbnica wapnia i żelaza. Chia ma ich więcej niż mleko czy szpinak. Zawiera również potas i całkiem sporo antyoksydantów, które pomagają zwalczać wolne rodniki.
Dodatkowo szałwia jest niezwykle wdzięcznym dodatkiem, nie wymaga właściwie żadnych umiejętności kulinarnych, bo jej używanie ogranicza się do wymieszania nasionek z mlekiem, musem czy jogurtem – co kto lubi.
Deser jest pyszny. Słodki smak puddingu i truskawek zrównoważony delikatnym kwaskiem z rabarbaru.
Oczywiście cukier w przepisie możesz zastąpić dowolnym słodzikiem, miodem, syropem z agawy – tym czego używasz. Mleko to również rzecz gustu. Sprawdzi się zarówno roślinne jak i krowie.
Składniki
Na masę rabarbarową
- 3 łodygi rabarbaru malinowego
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/3 szkl. wody
Na pudding
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki nasion chia
- 1 łyżka cukru ( opcjonalnie miód, syrop z agawy)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki płatków migdałowych
- garść truskawek
Instrukcje
Rabarbar
- Rabarbar myjemy i kroimy w centrymetrowe kawałki.
- Na patelni lub w rondelku dusimy rabarbar z wodą i cukrem ok 5-10 min.
Pudding
- Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy do lodówki na 1-2 h.
- W razie potrzeby dosypujemy nasion chia.
- Na spód miseczek/pucharków wykładamy masę rabarbarową.
- Na nią wykładamy masę puddingową.
- Na górę kładziemy pokrojone w ćwiartki truskawki.
- Na rozgrzanej patelni rumienimy płatki migdałów.
- Posypujemy nimi deser.
nie ma to jak wspaniały sezonowy deser.