Dzisiaj sałatka – wiórki z cukinii z truskawkami. Całość z sosikiem miodowo-musztardowym. Sałatka idealna na upalny dzień. Jej przygotowanie nie zajmie Wam dużo czasu. Pięknie pachnie i sosikiem i truskawkami.
Lubię takie pomieszane smaki, gdzie wytrawność sałatki tradycyjnej , łamiemy truskawkami i sosikiem tym razem musztardowo-miodowym z octem winnym ciemnym.
Ja swoją cukinię potraktowałam „temperówką” do warzyw, ale możecie pokroić ją w plastry czy słupki czy nawet na tarce zetrzeć ją na cieniutkie plastry.
Danie jest bardzo sycące, więc spokojnie zaspokoicie nim swój głód.
Idealnie sprawdza się jako danie obiadowe, ale również jako dodatek do grilla.
Polecam kombinacje sałatowo-owocowe, bo często potrafią bardzo przyjemnie zaskakiwać smakiem. Jeśli chcemy wyostrzyć smak sałatki, dodajemy czerwoną cebulę.
Składniki
- 1 średnia cukinia
- 4 plastry fety
- 200 gr truskawek
- 8 oliwek
- 1 pomidor malinowy
- pół czerwonej cebuli (opcjonalnie)
Sos
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka octu winnego ( u mnie ciemny z modeny)
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
Instrukcje
- Cukinię traktujemy tym co mamy - u mnie temperówka
- Kładziemy na spód talerza.
- Pomidora i truskawki myjemy i kroimy w ósemki
- Fetę kroimy w kostkę.
- Oliwki kroimy w plasterki.
- Wykładamy pokrojone dodatki na cukinię
Sos
- Składniki sosu mieszamy.
- Polewamy sałatkę.