Znacie kogoś kto nie lubi pierogów ruskich? A ja znam! 😉 To moja mama. Ale tak cicho podejrzewam, że tylko dlatego, że nie trafiła nigdy na dobre ruskie pierogi za młodu, a potem najzwyczajniej w świecie nie chciała ich próbować.
Dzisiaj polecam smak pierogów ruskich, zamknięty w roladzie waflowej z nadzieniem ruskim. Brzmi dziwacznie? Pierwszy raz jak o tym przeczytałam, też miałam nietęgą minę, ale co tam. W domu miłośnik pierogów jest, a żona niestety czasu zbytnio nie ma, żeby zagnieść pierogi, więc pomyślałam, że spróbuję takiej rolady, tym bardziej, że w szafce zalegało mi kilka suchych wafli.
Pierwsza obawa dotyczyła wafli. Czy taki suchy wafel nie złamie się? A jednak okazało się, że wafel stosunkowo szybko pod wpływem nadzienia zmiękł i łatwo dał się rolować. Jeśli nie będziecie mieli kilku chwil na odczekanie, możecie położyć wafel na wilgotnej ściereczce, wtedy szybciej zmięknie.
Roladę po zrobieniu najlepiej odstawić na trochę do lodówki, dzięki temu smaki ładnie się przegryzą, ale również sama rolada łatwiej się kroi. Roladę odsmażamy na klarowanym maśle lub przed odsmażeniem panierujemy w jajku i bułce tartej. Możemy jeść samą z sosami lub surówkami.
Farsz ruski też robicie według waszych preferencji bo ja dodaję trochę dziwnych przypraw i dodatków, które niekoniecznie każdemu muszą przypaść do gustu.
Składniki
Farsz:
- 300 g ziemniaków
- 150 g sera białego
- 1 mała cebula
- 2-3 łyżki masła do podsmażenia
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, natka, ostra papryka do smaku
Rolada
- 1 Wafel ( u mnie z paczki wafli tortowych)
Instrukcje
- Ziemniaki gotujemy i wyciskamy przez praskę.
- Cebulkę kroimy i podsmażamy na maśle.
- Dodajemy rozdrobniony ser biały, przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę i przyprawy.
- Mieszamy.
- Wafel kładziemy na ściereczce.
- Na wafel wykładamy nadzienie.
- Czekamy aż wafel zmięknie i rolujemy go w roladę.
- Roladę odstawiamy na 2-3h do lodówki.
- Kroimy w plastry i panierujemy lub nie i odsmażamy na maśle.
Bardzo ciekawy przepis. Chętnie spróbuję 🙂