Naleśniki z tego przepisu wychodzą przepyszne. Są delikatne, elastyczne, nie przypalają się na brzegach. Dla mnie – idealne. Dzieciaki je pokochają w wersji z serem lub owocami. Dorośli docenią bardziej wytrawne nadzienie np szpinak z ricottą, grzybowe lub mięsne.
Naleśniki z tego ciasta sprawdzą się zarówno do nadziewania na słodko jak i wytrawnie. Jeśli zamiast zwykłej wody użyjecie wody gazowanej, naleśniki wyjdą bardziej puszyste.
Ważne, aby przy smażeniu naleśników, nie ustawiać bardzo dużego płomienia, bo placki będą się nam wysuszać na brzegach, szczególnie, jeśli będziemy smażyć je na dość niewielkiej patelni.
W przepisie na te naleśniki jest dodane do ciasta masło. Jeśli w cieście znajduje się tłuszcz, teoretycznie nie ma potrzeby dodawania go na patelnię. Ja jednak wolę co drugi placek posmarować patelnię odrobiną tłuszczu (olej). Dzięki temu, placki bez problemu się przewraca na drugą stronę czy zdejmuje z patelni i mają lepszy smak ( tłuszcz jest nośnikiem smaku jakby nie było 🙂
Uwagi
Smarujemy patelnię tłuszczem co drugie smażenie placka.
Składniki
- 2 szkl. mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 szkl. mleka
- 1 szkl. wody
- szczypta soli
- 4 łyżki masła
- olej do smażenia
Instrukcje
- Masło rozpuszczamy i odstawiamy na 5 min.
- Do miski wrzucamy wszystkie składniki ciasta. Mieszamy.
- Na końcu dolewamy masło i ponownie mieszamy.
- Odstawiamy ciasto na 20-30 min.
- Patelnię smarujemy olejem i na gorącą patelnię wylewamy ciasto.