Pyszne, delikatne placuszki serowe. Idealna propozycja na obiad dla dzieci czy kolację. Placki są leciutkie, świetnie do nich pasuje sos z owoców lub konfitury.
Macie w domu niejadka? Koniecznie zróbcie te placki twarogowe. Możecie do nich dodać cynamon jeśli lubicie, ale nawet solo doskonale smakują. W zależności od tego co lubicie, sprawdzi się tutaj jakiś kwaśny dżem jako dodatek lub śmietana czy sos owocowy.
Te placki to odmiana popularnych w Małopolsce mądrzyków lub małdrzyków – placków na bazie sera białego. Jeśli mamy ser biały dość rzadki lub wilgotny, możemy dodać 1 łyżkę kaszy manny.
Dzisiaj więc danie nieco regionalne 😉
Składniki
- 3/4 szkl. mąki
- 300 g sera białego półtłustego
- 1 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olej do smażenia
Sos
- 1/2 szkl jagód
- 1/2 szkl malin
- 1/2 szkl śmietany
- 2 łyżki cukru
Instrukcje
Sos
- Składniki na sos blendujemy
Placki
- Składniki na ciasto mieszamy - mikserem (haki) lub ręcznie.
- Formujemy placuszki i smażymy na złoto z obu stron.
- Podajemy z sosem owocowym lub konfiturą.
© 2024 MieszamWGarnku
Poczyniam czasami – jesteśmy zdecydowanymi fanami!
Idealny, letni posiłek…
🙂
oj tak!