W wakacje to czas, kiedy pierogi z jagodami detronizują moje ulubione pierogi z mięsem. Nie ma się co dziwić. Są słodkie, ale bez dużej ilości cukru. Pachną wspaniale i jeszcze lepiej smakują…latem.
Po przekrojeniu widelcem z wnętrza pieroga wytaczają się owoce i wylewa sok. Tak naprawdę w lecie mogą dla mnie być pierogi z jagodami, serem, malinami, truskawkami, jabłkami… chyba jeszcze z jakimiś owocami, o których właśnie zapomniałam, ale wybredna nie jestem 🙂
Pierogi z owocami, zawsze smakują najlepiej te świeże, dopiero co zrobione lub już zimne, wystygnięte. Nigdy natomiast tak dobrze lata nie czuć w pierogach zamrożonych i jedzonych np zimą.
Pierogi z owocami muszą być polane śmietaną z cukrem. Nie żadnym jogurtem, bo to profanacja, ale właśnie śmietaną.
Możecie oczywiście polać je dodatkowo sokiem z rozdrobnionych owoców np. jagód czy malin. Kto co lubi, kto co wyniósł z domu.
Po całych owocach w nadzieniu, poznacie te najlepsze pierogi czy jagodzianki, a nie po jakiejś pseudoowocowej mazi, jaką nadziewają producenci swoje wyroby. Chyba zresztą, nigdy nie jadłam dobrych pierogów z jagodami kupnych, zawsze domowe, nawet te nieudane, wygrają z tymi sklepowymi.
Ponieważ to jak zwykle wspomnienie dzieciństwa, to i dzisiaj ciasto na pierogi, takie jak robi moja mama, czyli bez jajek. Najprostsze ciasto pierogowe z dodatkiem letniej, przegotowanej wody.
Jak byłam mała i nie umiałam lepić pierogów, to dostawałam widelec i zgniatałam brzegi pierogów widelcem. Jakoś się trzymało:) Zawsze jednak do mnie należało nakładanie farszu ( po dziś dzień zresztą tak dzielimy się pracą z mamą;). Miało to swoje dobre strony, bo mogłam trochę w trakcie produkcji, uszczuplić zapasy farszu;)
Składniki
Ciasto
- 300 g mąki
- 250 ml ciepłej wody
- szczypta soli
Farsz
- 300 gr jagód
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki
- Śmietana, cukier do podania
Instrukcje
- Ze składników zagnieść ciasto.
- Powinno być elastyczne.
- Podsypać mąką w trakcie zagniatania.
Farsz
- Jagody myjemy, osuszamy na sicie.
- Łączymy z cukrem i mąką
- Ciasto wałkujemy, wykrawamy z niego krążki i napełniamy jagodowym farszem.
- Zlepiamy brzegi.
- Wrzucamy na wrzącą wodę, gotujemy ok 2-3 min.
- Podajemy polane śmietaną z cukrem
Najlepszy obiad teraz:)