Naleśniki – każdy z nas je lubi. Nawet małe niejadki wcinają ze smakiem naleśniki w różnych odmianach. Naleśniki możemy nadziewać na słodko – serkami, dżemami jak i wytrawnie.
Każdy pewnie ma swój ulubiony typ naleśników. Ten przepis na ciasto naleśnikowe należy do moich ulubionych. Nie trzeba tutaj kombinować ze składnikami, a dzięki gazowanej wodzie wychodzą puszyste.
Ja pamiętam naleśniki jedzone w barze mlecznym na warszawskiej ochocie lub w barze Lotos na Mokotowie w drodze do babci. Odsmażane na maśle, polane dużą ilością śmietany. Właśnie tego smaku szukam w każdym jedzonym naleśniku…
W sumie każda gospodyni, podobnie jak z ciastem pierogowym, tak i z naleśnikowym ma swoje tajne tricki;) Niektórzy dodają śmietanę, niektórzy masło czy olej, inni wodę gazowaną czy mieszankę pół na pół wody i mleka.
A Ty jakie masz swoje tajne dodatki do ciasta naleśnikowego?
Składniki
- 1 i 3/4 szkl mąki pszennej jasnej,
- 1 szkl. mleka,
- 1 szkl. gazowanej wody mineralnej,
- 2 jajka,
- szczypta soli.
Instrukcje
- Wszystkie składniki zmiksować lub wymieszać na gładką masę.