Któż z nas nie lubi pierogów? W domu moich rodziców rządziły pierogi z farszem mięsnym i sporadycznie z kapustą i grzybami. Do tej pory pierogi moich rodziców są dla mnie wyznacznikiem pieroga, takim wzorcem do którego dążę.
Dopiero poznając mojego męża próbowałam pierogów ruskich czy na Wigilię pierogów z makiem. Po przeprowadzce do Krakowa przyszedł czas na próbowania różnych farszy i nadzień o jakich wcześniej nie marzyłam.
Jednak nawet najlepszy farsznie obroni się, o ile ciasto do pierogów nie będzie idealne. Dobre ciasto to również przyjemność przy lepieniu pierogów.
Ciasto z przepisu wychodzi wprost idealne. Nie klei się do rąk, za to pierogi doskonale się sklejają. Jest łatwe do rozwałkowania. Zanim nie dostałam na nie przepisu, pierogi robiłam stosunkowo rzadko – tyle roboty. Teraz zrobienie pierogów zajmuje niewiele czasu. Wszystkie składniki wrzucam do maszyny do chleba, która miesza mi wszelakie ciasta. 10 minut i mam świetnie wyrobione ciasto. W tym czasie mogę przygotować farsz z sera białego czy owoców.
Zapraszam na idealne ciasto na pierogi.
Uwagi
Zamiast masła można użyć oleju
Składniki
- 3 szkl. mąki
- 1 szkl. gorącej wody
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka masła
Instrukcje
- W szklance z wodą rozpuszczamy masło.
- Z podanych składników zaganiatamy ciasto.
- Powinno być sprężyste i nie lepić się.
- Jeśli ciasto wyrabiamy w robocie/automacie pamiętajmy, aby dodać najpierw mokre składniki.
Witam, każdy chwali się że jego najlepsze!!:)) a ja uważam że moje najlepsze!!! dlaczego, koleżanka wyżej dodaje masło które chyba jest tu magiczne a ja zagniatam ciasto śmietaną lub jogurtem i co moje chyba jest najlepsze!!!!!!Polecam sprawdzić
🙂 Faktycznie, każdy twierdzi, że jego najlepsze. Muszę sprawdzić wersję z jogurtem lub śmietaną. Dzięki 😉
a jaka ilość jogurtu też 1 łyżeczka ?pozdrawiam Beata
To pytanie do autorki komentarza 😉 Ja nie próbowałam z jogurtem, przyznaję się bez bicia.