Oryginalny sos alfredo serwowany z makaronem jest dość ciężki. Tutaj jego kalafiorowa, ale równie pyszna odmiana. NIe potrzeba dużo składników, żeby zrobić niesamowicie dobry i zdrowy obiad!
Jeśli nie macie pomysłu na jaki sposób przyrządzać już kalafior, to idealne rozwiązanie. Kremowy sos, który Was zachwyci.
Uwagi
Na talerzu możemy ozdobić danie natką lub zetrzeć niewielką ilość ostrego sera.
Składniki
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- połowa dużego kalafiora
- 0,5 szkl. bulionu lub wody
- 1/2 szkl. mleka
- sól i pieprz do smaku
- 300 gr makaronu
Instrukcje
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Kalafiora myjemy, dzielimy na mniejsze różyczki i wrzucamy na wrzątek.
- Gotujemy 10 min (lepiej sprawdzić, widelec powinien gładko wchodzić w kalafior).
- Na maśle na małym ogniu podsmażamy wyciśnięty przez praskę czosnek. Czosnek nie może nam się zrumienić, bo całość zacznie gorzknieć. Chodzi nam jedynie o nadanie masłu czosnkowego aromatu.
- Do osobnej miski wkładamy odcedzony i ugotowany kalafior, masło z czosnkiem, wlewamy połowę płynów. Dodajemy sól i pieprz. Blendujemy.
- W zależności od konsystencji jaką chcemy uzyskać jak i smaku, dolewamy lub nie więcej mleka/bulionu/wody.
- Do sosu dodajemy makaron.
- Mieszamy.
- Serwujemy.
© 2024 MieszamWGarnku