Dania bezmięsne | Fit

Lekka zapiekanka z cukinii z pomidorkami

29 lipca 2016
Jump to recipe

zapiekanka-cukinia2

Jeśli chcecie zrobić na obiad coś lekkiego a przy tym zbytnio się nie narobić, to ta zapiekanka jest idealna. Naprawdę leciutka, robi się ją szybko, jedynie trzeba poczekać na puszczenie wody przez cukinię. Cieszmy się cukinią pod różnymi postaciami, bo wszak na nią sezon!

Już wiem, że kolejny raz na pewno zrobię tą zapiekankę, ale dodam podduszonego trochę pora. Jakoś bardzo mi do tego smaku pasuje;)

Najważniejszą rzeczą przy robieniu tej zapiekanki, to dobrze odsączyć cukinię. Ja nie tylko trzymam ją na sitku i czekam, aż puści sok, ale potem porządnie ją wyciskam w dłoniach. Drugą ważną kwestią jest dobór dobrego serka. Ja użyłam mojego ulubionego sernikowo-kanapkowego.  Jeśli pominiecie te dwa etapy, to zapiekanka podejdzie Wam wodą.

Z podanych składników wyjdzie porcja dla dwóch osób. Ogólna zasada jest jedna. 1/2-1  cukinii, jajko + 100 gr serka na jedzącą głowę 😉 Z powodu lekkiego braku cukinii, wyjątkowo dałam tylko 1 do zapiekanki, ale i tak była pyszna. W wersji standard, wylądowałyby dwie cukinie.

Zapiekanka z cukinii

Co prawda w przepisie jest parmezan i zwykle jego daję do środka, ale sprawdzi się każdy inny ser żółty.

Uwaga, przed wyjęciem zapiekanki, warto sprawdzić patyczkiem czy na pewno jest dopieczona. Jeśli niezbyt dokładnie odcisnęliście cukinię lub użyty serek był zbyt wilgotny, to trzeba dłużej ją potrzymać w piecu

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *