Jeśli chcecie zrobić na obiad coś lekkiego a przy tym zbytnio się nie narobić, to ta zapiekanka jest idealna. Naprawdę leciutka, robi się ją szybko, jedynie trzeba poczekać na puszczenie wody przez cukinię. Cieszmy się cukinią pod różnymi postaciami, bo wszak na nią sezon!
Już wiem, że kolejny raz na pewno zrobię tą zapiekankę, ale dodam podduszonego trochę pora. Jakoś bardzo mi do tego smaku pasuje;)
Najważniejszą rzeczą przy robieniu tej zapiekanki, to dobrze odsączyć cukinię. Ja nie tylko trzymam ją na sitku i czekam, aż puści sok, ale potem porządnie ją wyciskam w dłoniach. Drugą ważną kwestią jest dobór dobrego serka. Ja użyłam mojego ulubionego sernikowo-kanapkowego. Jeśli pominiecie te dwa etapy, to zapiekanka podejdzie Wam wodą.
Z podanych składników wyjdzie porcja dla dwóch osób. Ogólna zasada jest jedna. 1/2-1 cukinii, jajko + 100 gr serka na jedzącą głowę 😉 Z powodu lekkiego braku cukinii, wyjątkowo dałam tylko 1 do zapiekanki, ale i tak była pyszna. W wersji standard, wylądowałyby dwie cukinie.
Co prawda w przepisie jest parmezan i zwykle jego daję do środka, ale sprawdzi się każdy inny ser żółty.
Uwaga, przed wyjęciem zapiekanki, warto sprawdzić patyczkiem czy na pewno jest dopieczona. Jeśli niezbyt dokładnie odcisnęliście cukinię lub użyty serek był zbyt wilgotny, to trzeba dłużej ją potrzymać w piecu
Składniki
- 1 spora cukinia
- 200 gr serka sernikowo-kanapkowego
- 2 jajka
- pół pęczka koperku
- 6 łyżek parmezanu
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie
- kilka pomidorków koktajlowych
Instrukcje
- Cukinię ścieramy na tarce, solimy, pozostawiamy do odcieknięcia.
- Cukinię mocno wyciskamy.
- W misce mieszamy jajka, serek, parmezan, przyprawy.
- Dodajemy cukinię i koperek.
- Całość wykładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.
- Na górę wtykamy kilka pomidorków koktajlowych.
- Pieczemy ok 30-40 min w 180 stopniach.