Krokiety z jajkiem kojarzą mi się z przedszkolem. W moim domu nie robiło się nic z nadzieniem z jajek, czego strasznie żałuję. Ponieważ jednak mój mąż, jest wielkim miłośnikiem jajecznych wyrobów, więc krokiety w naszym domu muszą być i basta! Zwykle je robię, kiedy zostaje mi trochę placków naleśnikowych. Są idealne jako danie obiadowe z surówką czy sałatką ale sprawdzą się także jako dodatek do barszczu.
Przepisów na jajeczny farsz jest wiele, u nas wersja podstawowa. Krokiety standardowo się panieruje w jajku i bułce, ale jak dla mnie to tylko podnoszenie ich kaloryczności, więc prawdę mówiąc rzadko to robię 😉
Uwagi
Zamiast jajka do obtaczania krokietów, możemy użyć również ciasta naleśnikowego.
Składniki
Ciasto
- Przepis na ciasto dostępny TU
Farsz
- 5 jajek
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka bułki tartej + do obtoczenia
- szczypiorek
- 1 mała cebulka
- 1 łyżka masła
- 1 jajko
- sól, pieprz
Instrukcje
- Przygotowuję naleśniki z przepisu TU
- Jajka gotuję na twardo, obieram i ścieram na tarce z grubymi oczkami.
- Cebulkę kroję w kostkę i rumienię na maśle.
- Do jajek dodaję cebulkę, bułkę, majonez, sól i pieprz oraz szczypiorek.
- Mieszam.
- Nadziewam naleśniki masą jajeczną.
- Zawijam krokiety i obtaczam je w jajku oraz bułce.
© 2024 MieszamWGarnku