Dania bezmięsne

Knedle ziemniaczano-serowe z borówkami

10 sierpnia 2016
Jump to recipe

knedle3

Były knedle ze śliwkami, były i z truskawkami, nawet morele załapały się na ziemniaczaną otoczkę. Dzisiaj w wielkim stylu na salony kluskożerców wkraczają knedle z borówkami amerykańskimi. Przyznam szczerze, że zestawienie wydawało mi się ryzykowne, ale w końcu czemu nie próbować 😉

Knedle z borówką smakują wybornie, a jeszcze lepiej kolejnego dnia, kiedy to borówki, nieco mało wyraziste solo,  nabierają smaku

Tym razem w cieście oprócz ziemniaków, znajdziecie ser biały, przez co ciasto jest jeszcze delikatniejsze niż w wypadku tradycyjnego ciasta na knedle.

knedle ziemniaczano-serowe

Warto eksperymentować z nadzieniem, ja w planach mam jeszcze knedle z serem i wiśniami oraz wiśniami i makiem.

knedle ziemniaczane  Knedle podajemy ze zrumienioną na maśle bułeczką  tartą. Dla tych co potrzebują słodszych doznań, posypujemy je cukrem, ewentualnie dodatkowo cynamonem. knedle-z-borowką amerykańską

Przypominam, że czas gotowania zależy od kilku aspektów: grubości warstwy ciasta, jakim otaczamy owoce jak i wielkości knedli. Jeśli nie jesteś pewna, czy masz już kluski ugotowane, wyjmij jedną na talerzyk i spróbuj. To najprostszy i najszybszy test na sprawdzenie ugotowania każdego typu klusek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *