Były knedle ze śliwkami, były i z truskawkami, nawet morele załapały się na ziemniaczaną otoczkę. Dzisiaj w wielkim stylu na salony kluskożerców wkraczają knedle z borówkami amerykańskimi. Przyznam szczerze, że zestawienie wydawało mi się ryzykowne, ale w końcu czemu nie próbować 😉
Knedle z borówką smakują wybornie, a jeszcze lepiej kolejnego dnia, kiedy to borówki, nieco mało wyraziste solo, nabierają smaku
Tym razem w cieście oprócz ziemniaków, znajdziecie ser biały, przez co ciasto jest jeszcze delikatniejsze niż w wypadku tradycyjnego ciasta na knedle.
Warto eksperymentować z nadzieniem, ja w planach mam jeszcze knedle z serem i wiśniami oraz wiśniami i makiem.
Knedle podajemy ze zrumienioną na maśle bułeczką tartą. Dla tych co potrzebują słodszych doznań, posypujemy je cukrem, ewentualnie dodatkowo cynamonem.
Przypominam, że czas gotowania zależy od kilku aspektów: grubości warstwy ciasta, jakim otaczamy owoce jak i wielkości knedli. Jeśli nie jesteś pewna, czy masz już kluski ugotowane, wyjmij jedną na talerzyk i spróbuj. To najprostszy i najszybszy test na sprawdzenie ugotowania każdego typu klusek.
Składniki
Farsz
- 600 g borówek
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki mąki
Ciasto
- 1 kg ziemniaków
- 250 g sera białego (dałam półtłusty)
- 250 g mąki
- szczypta soli
- 2 jajka
Instrukcje
Farsz
- Składniki mieszamy
Ciasto
- Ziemniaki gotujemy, przeciskamy przez praskę
- Ser biały mielimy lub przeciskamy przez praskę.
- Z sera, jajek, mąki i ziemniaków i soli, zagniatamy ciasto.
- Urywamy kawałki ciasta, delikatnie je rozpłaszczamy, wkładamy do środka łyżkę borówek z cukrem i mąką.
- Zlepiamy.
- Formujemy w dłoniach kulisty kształt.
- Wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy ok 5-7 min.
- Podajemy polane masłem i bułką