Uwielbiam wszelkiego rodzaju knedle z truskawkami, śliwkami, morelami… Słodki owoc ukryty w kołderce z ciasta. U mnie standardowo ciasto powinno zawierać ziemniaki, ale moja mama robiła knedle z ciasta niemal identycznego do pierogowego.
Najlepsze knedle są ze zrumienioną na maśle bułeczką, ale oczywiście możecie polać je śmietaną czy sosem owocowym. Jeszcze jako dziecko pamiętam, że uwielbiałam posypywać bułkę cukrem. Dzisiaj już sporadycznie stosuję to barbarzyńskie przyzwyczajenie 😉 Ten mięsisty smak warstwy ciasta z nutką słodyczy w środku…mniam.
Smak knedli zawsze będzie mi kojarzył się z dzieciństwem a może powiedźmy okresem podlotkowym. Moja mama robiła je zawsze ze śliwkami, więc knedle często wypadały na obiady pod koniec sierpnia a nierzadko również na początku szkoły.
Jak dla mnie są szybsze do wykonania niż pierogi,a do tego w przypadku nieco kanciastych truskawek, które niekoniecznie dobrze komponują się w pierogach, tutaj ich obły kształt ukrywa się w cieście idealnie.
Oczywiście, jeśli lubicie, możecie owoce dodatkowo doprawić np cukrem czy cukrem waniliowym, ja jednak preferuję jako nadzienie same owoce.
Ja preferuję dość grubą warstwę ciasta dookoła owoców, ale nie musicie robić jej aż tak grubej. Jeśli preferujecie cienką warstwę ciasta i wyrazisty wkład z owoców, formujcie cieńsze placki na knedle.
Nie wiem jak Wy, ale ja nie mam miejsca na dodatkowe gadżety w kuchni, dlatego nie mam słynnej praski do ziemniaków. Jak sobie z tym radzę? Ciepłe ziemniaki ubijam tłuczkiem do ziemniaków i tyle. Nie trzeba ich dodatkowo niczym traktować. Ten trik działa niestety tylko na ciepłe, świeżo ugotowane ziemniaki.
Knedle gotujemy w zależności od ich wielkości. W przepisie podałam 5 min, ale jeśli użyjecie dużych owoców, czas ten może się wydłużyć do 8 min. Poznacie po zmianie koloru ciasta, czy knedle są ugotowane czy jeszcze trzeba je gotować.
A Wy macie jakieś swoje tricki na knedle?
Składniki
Ciasto
- 600g ugotowanych ziemniaków
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
- sól
- Owoce jako nadzienie
Instrukcje
- Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości.
- Na ciepło ugniatamy lub zimne traktujemy praską.
- Ze składników zagniatamy ciasto.
- Urywamy kawałek ciasta, wkładamy do środka owoc, zalepiamy nadając kształt kuli.
- Gotujemy ok. 5 min od wypłynięcia.
- Podajemy z bułką tartą zezłoconą na maśle.