Dziś zapraszam na kapustę z grochem. A może groch z kapustą? W każdym razie jest to bardzo treściwe danie a do tego proste. W niektórych rejonach Polski, kapusta z grochem podawana jest w czasie Wigilii. W Wielkopolsce znana jako ciupka z grochem. Danie wpisane na listę dań regionalnych w woj. kujawsko-pomorskim.
U mnie w domu, długo nie jadło się kapusty z grochem. Raz kupiliśmy ją w markecie i tak nam smakowała, że kupowaliśmy ją dalej. Szkoda, że rodzice nie wpadli na to, aby zrobić ją samemu. Kapusta z grochem jest banalnie prosta do zrobienia i poradzi sobie z nią nawet dziecko.
Jak dla mnie ma taki charakter jak bigos, im więcej razy ją podgrzewamy, tym jej smak jest głębszy i bogatszy. Idealne jedzenie, kiedy zziajani wpadamy do domu po spacerze czy zakupach i potrzebujemy się rozgrzać lub jesteśmy po prostu zbyt zmęczeni, żeby coś konkretnego gotować.
Są dwie szkoły robienia kapusty z grochem. W jednej mamy samą kapustę z grochem, w drugim wariancie dodajemy do dania ziemniaki i całość dusimy. Możecie spróbować obie wersje i wybrać tą dla Was smaczniejszą.
Ja zawsze dodaję majeranek, chociaż mało osób to robi 😉
Składniki
- 500 g kwaśnej kiszonej kapusty
- 300 g grochu łuskanego
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka oleju
- 3 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- sól, pieprz, majeranek
Instrukcje
- Groch namaczamy najlepiej na noc.
- Gotujemy do miękkości.
- Kapustę wrzucamy do wody, dodajemy 2 liście laurowe i ziele angielskie.
- Gotujemy do miękkości, odcedzamy.
- Na patelni rozpuszczamy masło.
- Wrzucamy cebulkę i szklimy.
- Wsypujemy mąkę i mieszamy do stworzenia zasmażki.
- Dodajemy olej i wrzucamy kapustę i groch.
- Dodajemy przyprawy.
- Dusimy razem kilka minut.
- Najlepsza na kolejny dzień.