Jeśli baliście się pieczenia chleba pszennego, spróbujcie tego przepisu. Jest banalnie prosty i nawet 5 latka sobie z nim poradzi. Chlebek wychodzi puszysty i pyszny. Możecie dodać ulubione dodatki jak prażona cebulka, kminek, zioła prowansalskie, oliwki czy pomidory suszone.
Dodatkowo nie musisz martwić się o zakwas, bo chleb robiony jest na drożdżach. Nie robisz też rozczynu, bo używamy w przepisie suchych drożdży a chlebek rośnie w czasie naszego snu.
Kolejny plus to brak wyrabiania ciasta. Normalnie ciasto chlebowe należy dobrych kilkanaście minut wyrabiać. Tutaj tego nie robimy, więc możemy powiedzieć, że to przepis na chleb na leniwych początkujących 😉 Mieszamy składniki łyżką a potem zagniatamy ręką do kształtu bochenka.
W sumie zrobienie tego chleba ogranicza się do 2-3 minut na zważenie i wymieszanie składników. Reszta czasu to czas potrzebny na wyrastanie chleba.
Efekt za to Was zachwyci, bo chlebek wychodzi bardzo chrupiący i po prostu przepyszny. My uwielbiamy go z bryndzą, serem, sam z masłem. Zioła prowansalskie jakie dodaliśmy i oliwki podkreślają smak chleba.
Jeśli lubicie, górę chleba można posypać makiem czy sezamem.
Uwagi
Przypominam o naparowaniu piekarnika przed wstawieniem chleba za pomocą spryskiwacza lub blaszki z wodą.
Składniki
- 520 g mąki chlebowej
- 1 opakowanie drożdży suchych (7 g)
- 300 ml ciepłej wody
- 1 łyżka oliwy
- 1,5 łyżeczki soli
- ulubione dodatki
Instrukcje
- Wodę mieszamy w drożdżami.
- Dodajemy mąkę, oliwę, sól i przyprawy.
- Mieszamy do połączenia składników.
- Przykrywamy folią i pozostawiamy do wyrośnięcia na 10-12h.
- Po tym czasie formujemy bochenek.
- Odstawiamy na blaszce na której będzie pieczony na 2 h do wyrastania.
- Nacinamy.
- Pieczemy 10 min w nagrzanym do 230 stopni piekarniku.
- Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 200 stopni i pieczemy jeszcze 40 min.