chleb pszenny codzienny
Z drożdżami

Chleb pszenny codzienny na drożdżach

29 marca 2020

Myślę, że taki uniwersalny przepis na chleb pszenny codzienny przyda się nam obecnie bardzo 😉

Nigdy nie sądziłam, że umiejętność pieczenia chleba może być tak bardzo ważna i przydatna. Dzięki temu wizyty w sklepach mogę ograniczyć naprawdę do minimum. Do tej pory traktowałam pieczenie chleba trochę jako moją fanaberię, chęć jedzenia zdrowego, dobrego chleba. A teraz proszę… Mam w rękach nie byle jaką umiejętność 😉

A tak na poważnie, to nie wiem dlaczego duża część osób reaguje pukaniem się w głowę, na informację, że piekę od wielu lat sama chleb. Pieczenie chleba nie jest jakąś bardzo skomplikowaną czynnością.

Ja lubię eksperymentować, próbować nowych przepisów, ale jeśli nie jesteście tak wymagający, kupujecie latami jeden rodzaj chleba w osiedlowym sklepiku, to wystarczy nauczyć się piec chleb, który będzie wam smakował i tyle. Jeden przepis, który będziecie mielić na okrągło. Zero wyzwań, szans na niepowodzenie. Naprawdę, żadna filozofia. Trzeba tylko poznać kilka zasad i siup.

Dlatego nie rozumiem trochę tych zdjęć, ze śmietników, z powyrzucanym chlebem, który zapobiegawcze osoby kupiły na czas kwarantanny. Chleb, nawet ten kupny możemy zamrozić. Ten pieczony w domu, szczególnie na zakwasie, zachowuje świeżość dużo dłużej niż taki kupny. Ja piekę chleb co 5-7 dni. Nie zabiera mi to dużo czasu, a uwielbiam zapach unoszący się w domu. Znudził mi się chleb? Proszę, robimy bułeczki… I nie musicie latać co drugi dzień do sklepu po pieczywo.

I drożdże, produkt deficytowy. U mnie dostępny w Biedrze. Pamiętajcie, że drożdże można smiało mrozić pokrojone w niewielkie kawałki. Potem kawałeczek wyjmujecie i czekacie aż się rozpuszczą i dalej postępujecie jak z normalnymi drożdżami. Takie mrożone drożdże będą się rozpływały.

Dobra, koniec. Dziś zapraszam na przepis na chleb codzienny. Czemu codzienny? Bo robimy go szybko. Niektóre rodzaje chleba nastawia się dzień wcześniej, a niekiedy nawet mi wieczorem nie chce się tego robić.

Ten chleb pszenny robimy rach-ciach. W smaku jest uniwersalny. Tzn. bez problemu zjedzą go dorośli i dzieci. Świetnie pasuje do sera, wędlin ale też do słodkich smarowideł – dżemów czy brrr nutelli.

Możecie dodać tutaj jakiś nasion np siemienia, pestek słonecznika czy dni, a nawet maku.

Przepis na chleb pszenny codzienny pochodzi z książki „Chleb Domowa piekarnia” Piotra Kucharskiego. Przyznam, że pierwsze wypieki z tej książki jakoś średnio mi wychodziły i trochę się zraziłam. I co gorsza, zupełnie nie wiem dlaczego nie wychodziły;) Ale to już kolejny raz, kiedy chleb z przepisu Piotra wyszedł super!

Ja lubię dodatkowo przesmarować pod koniec pieczenia wierzch chleba roztopionym masłem – ok. 2 łyżeczki.

Wydruk przepisu
1 from 1 vote

Chleb pszenny codzienny

Pyszny, prosty do zrobienia chleb pszenny

Składniki

  • 10 g świeżych drożdży
  • 100+300 ml wody
  • 600 g mąki pszennej chlebowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki cukru

Wykonanie

  • Do 100 ml ciepłej wody wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i 100 g mąki. Odstawiamy na 30-60 min.
  • Do zaczynu dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto ok 7 minut, aż ciasto będzie sprężyste. Można robić ręcznie lub robotem. Jeśli trzeba, podsypujemy ciasto delikatnie mąką.
  • Przekładamy ciasto do miski nasmarowanej olejem i przykrywamy wierzch ściereczką. Odstawiamy na 2-3 h.
  • W połowie czasu, składamy ciasto bokami do środka.
  • Po czasie wyrastania, przekładamy ciasto na posypaną mąką stolnicę i formujemy podłużny bochenek.
  • Bochenek przekładamy na blachę wyłożoną papierem lub matą do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy na 1,5 h.
  • Chleb kilkukrotnie nacinamy na wierzchu.
  • Pieczemy w naparowanym piekarniku ok 45 min w 220 stopniach. Studzimy na kratce.

Only registered users can comment.

    1. Czyli nastąpił jakiś błąd w produkcji. Niestety za mało danych, żeby móc cokolwiek podwiedzieć. Przepis wielokrotnie sprawdzany

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating