Chleb jest pyszny. Idealny dla tych, którzy nie mają akurat zakwasu, lub boją się jeszcze pieczenia chleba na zakwasie. Zawiera dużą ilość ziaren w tym siemienia lnianego, słonecznika i dyni. Oczywiście, możecie dodać np mak, sezam czy czarnuszkę a także kminek jeśli lubicie.
Jeśli szukacie zdrowszej wersji chleba pszennego, to na pewno ten przepis Was nie rozczaruje.
Porcja składników na 1 bochenek, pieczony w keksówce.
Ziarenka w chlebie są wyraźnie wyczuwalne, a sam chlebek długo pozostaje świeży.
Składniki
- 500 gr mąki pszennej chlebowej ( ja dałam pół na pół z razową)
- 1,5 szkl płatków owsianych górskich
- 5 dag drożdży
- po dużej garści siemienia lnianego, słonecznika i dyni.
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka soli
- 500 ml ciepłej wody
Instrukcje
- Rozcieramy w misce drożdże z cukrem.
- Dodajemy 50 ml wody i odstawiamy na 15 min.
- W tym czasie do miski wrzucamy mąkę i nasiona.
- Dodajemy rozczyn i dolewamy wodę.
- Zarabiamy ciasto (będzie raczej luźne)
- Przykrywamy miskę ściereczką i pozostawiamy na ok 45 min do wyrośnięcia.
- Przekładamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem keksówki.
- Odstawiamy do wyrośnięcia na 2-3 h, przykryty ściereczką.
- Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni.
- Pieczemy 15 min, po tym czasie skręcamy temperaturę do 220 stopni.
- Pieczemy kolejne 15 min.
- Po tym czasie zdejmujemy przykrywkę i pieczemy jeszcze 30-40 w temp 190 stopni.
- wyjmujemy, studzimy na kratce.
© 2024 MieszamWGarnku