Przepis na ten chleb pszenny na drożdżach jest prosty i pochodzi z programu kulinarnego, jaki kiedyś prowadziła Joanna Brodzik. Sam program trochę mnie denerwował, ale akurat ten przepis mnie zainteresował. Niestety, chleb robiony trochę na wyczucie, bo pani Joasia nie podała w kilku miejscach dokładnych proporcji.
Do tamtej pory piekłam chleby jedynie na drożdżach, w zasadzie według jednego przepisu, zasłyszanego ongiś w radiu. Przepis niestety mi zaginął, bo były to wieki temu. Dlatego chlebek według Joasi nie dość, że wyglądał apetycznie, to też wydawał się prosty.
Chlebek podbił wkrótce podniebienia mojej rodziny jak i koleżanek w pracy. Co tam, urządziłyśmy swojego czasu nawet wspólny pracowniczy wypiek tego chleba, ale o tym ciii…Doskonały jest jeszcze ciepły, z rozpływającym się na nim masełkiem.
Ja do chleba dodaję jeszcze zioła prowansalskie i oliwki, które nadają mu niepowtarzalny smak i zapach. Do takiego chlebka wystarczy samo masło, nie trzeba dodatkowych rzeczy. Mąż twierdzi, że smakuje doskonale, prawie jak pizza tylko bez sera 😉 Podejrzewam, że doskonale smakować będzie również z cebulką czy suszonymi pomidorami.
Zazwyczaj piekę chleb z podwójnej porcji, bo mój tata jest również wielkim amatorem tego pszennego chlebka.
Myślę, że kolejny wypiek zrobię na zakwasie pszennym i zobaczymy, czy uda się w wypieku tego chleba uniknąć zupełnie drożdży.
Do pieczenia chleba wybieram oliwki zielone z tych dużych. Dostępne w większości sklepów małe oliwki, nie aromatyzują chleba jak te duże, dodatkowo jeśli jemy taki chleb, to wyraźnie czuć smak mięsistych dużych oliwek.
Z podanych ilości wychodzi 1 spory bochenek.
Składniki
Dzień wcześniej
- 300 gr mąki
- 1/4 łyżki drożdży
- 350 ml wody
Ciasto
- 125 ml wody
- 400-500 gr mąki
- 2 łyżki soli
- 1,5 łyżeczki drożdży
- zioła prowansalskie, oliwki
Instrukcje
Dzień wcześniej
- Dzień wcześniej, przed wypiekiem chleba, wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy.
- Przykrywamy folią i odstawiamy na noc do wyrośnięcia.
Ciasto
- Przekładamy do miski zakwas z dnia poprzedniego i dodajemy wodę.
- Dodajemy mąkę, sól i drożdże.
- Zarabiamy ciasto Jeśli jest bardzo lepiące się, dodajemy ciut mąki. Wyrabiamy ciasto ok. 10 min.
- Dodajemy oliwki i zioła.
- Ciastem kilkukrotnie uderzamy mocno o stół z wysokości - chodzi o napowietrzenie.
- Formujemy bochenek i odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Przykrywamy ściereczką, aby ciasto nam nie obeschło.
- Chleb zostawiamy do wyrośnięcia na ok 1-2 h.
- Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni. Wkładamy do środka naczynie z wodą lub spryskujemy piekarnik w środku w celu wytworzenia pary wodnej.
- Wkładamy chleb i pieczemy 15 min.
- Po tym czasie obniżamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy jeszcze koło 30-40 min - do zrumienienia.
- Po uderzeniu palcem w bochenek, powinniśmy usłyszeć głuchy odgłos.