Na zakwasie

Pszenno – żytni chleb razowy, wieloziarnisty na zakwasie

11 kwietnia 2017
Jump to recipe

Dobrych chlebów nigdy za wiele. Z samym masłem, z miodem czy z serem. Taki domowy chleb miażdży wszystko 😉 Dzisiaj zapraszam na pszenno-żytni chleb razowy, pełen nasionek. Jeśli lubisz takie wzbogacane chlebki, ten na pewno Ci posmakuje. Mi najbardziej smakuje z serem białym, ale oczywiście to kwestia gustu.

Chleb jest dość ciężki, jak to razowiec, ale długo pozostaje świeży. Nie kruszy się. Skórka ładnie się wypieka. Jeśli więc szukasz przepisu na jeden z pierwszych swoich chlebów, spokojnie możesz sięgnąć po ten przepis.

Ja lubię ten chleb nastawić na wieczór i piec go rano. Wtedy ma czas spokojnie ostygnąć do kolacji. Ten chlebek, tak jak chlebki na zakwasie, lubi długie wyrastanie. Zimą, może ono być i nawet 12h. W cieplejszej porze roku, zwykle będzie to coś koło 8-9h.

Chlebek nie wymaga też wyrabiania, jedynie połączenia składników łyżką, tak jak w wypadku chlebów żytnich. U mnie jak zwykle z dodatkiem miodu gryczanego, bo dobry chleb powinien ten miodowy posmaczek zawierać.

Zakwas dodajemy oczywiście aktywny, czyli dokarmiony 2-6h przed zabraniem się do robienia chleba.

Przypominam o naparowaniu piekarnika, bo nie piszę o tym w przepisie.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *