Chleb jest tym, na co mój mąż czeka cały tydzień. Zwykle piątki bywają u nas dniem pieczenia chleba. W całym mieszkaniu roznosi się niepowtarzalny aromat pieczonego chleba. Kto nie piekł, ten nie wie o czym mowa. Ten chleb należy do naszych ulubionych. Dzięki mące gryczanej i dodatku miodu, świetnie wyczuwalna jest tutaj charakterystyczna nutka gryki. Jeśli nie lubicie takiego smaku, mąkę gryczaną zamieńcie np na owsianą czy żytnią. Część mąki pszennej jasnej, możecie zastąpić swoją ulubioną np sitkową. Chleb jest prosty w przygotowaniu i nie wymaga większych umiejętności czy wyrabiania.
Uwagi
Chleb możemy dodatkowo posypać ulubionymi ziarnami.
Upieczony chleb odstaje dobrze od blaszki a puknięty palcem, wydaje głuchy odgłos.
Składniki
- 1 szkl. zakwasu (pszenny, pszenno-żytni, żytni)
- 1 szkl. wody
- 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
- 3/4 szkl. mąki chlebowej pszennej
- 3/4 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
- 3,4 szkl. mąki gryczanej
- 2 łyżki miodu gryczanego
- 1/3 szkl. ziaren (siemię lniane, dynia, słonecznik, sezam, mak)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka drożdży (opcjonalnie jeśli zakwas jest słaby)
- tłuszcz i otręby do blaszki
Instrukcje
- Wszystkie składniki wrzucamy do miski.
- Mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy.
- Ciasto powinno być dość gęste i lepiące się do rąk.
- Przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy na 1,5 - 2h do wyrośnięcia.
- Blaszkę smarujemy tłuszczem, wysypujemy otrębami.
- Do blaszki przekładamy ciasto i odstawiamy na 2h do wyrośnięcia.
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 stopni.
- Spryskujemy piekarnik wodą lub wkładamy do środka naczynie z wodą w celu wytworzenia pary.
- Wkładamy chleb i pieczemy przez 20 min. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 190 stopni i pieczemy kolejne 40 minut.
- Chleb po wyjęciu studzimy na kratce.
© 2024 MieszamWGarnku
Czy drobne modyfikacje są dopuszczalne ? a mianowicie czy mógłbym zastąpić mąkę gryczaną żytnią a miód gryczany rzepakowym ? będzie działać ?
Tak, wszystko wyjdzie, tylko nie będzie posmaku gryki w chlebie 😉
dziękuję, poinformuję o rezultacie
Polecam 😉
chleb wyszedł wyśmienity. polecam
Cieszę się bardzo 😉 Zamiast maki gryczanej polecam pobawić się z innymi mąkami 😉