Smak kminku w chlebie zawsze będzie mi się kojarzył z pobytem jeszcze wtedy w Czechosłowacji. Ciężko kupić tam inny chleb niż taki z dodatkiem kminku, co dla dziecka jest dość kłopotliwą sprawą.
Teraz kminek uwielbiamy i bez kminku nie wyobrażam sobie dobrego chleba.
Przepis na chleb pszenno-żytni kminkowy pochodzi ze strony ww.mojewypieki.com . To jak dla mnie, sprawdzone źródło pysznych przepisów. Tym razem padło na ten właśnie chleb.
Ja delikatnie zmieniłam proporcję mąk w stosunku do wersji oryginalnej.
Chlebek wychodzi bardzo dobry. Skórka jest chrupiąca a w smaku w ogóle nie czuć drożdży. Smakuje jak rasowy chleb z dobrej piekarni. Uwielbiamy go tylko z masłem albo masłem i miodem czy serem żółtym. Jest pyszny również przez kolejne dni i nie kruszy się. Przygotowanie pysznej kanapki z nim nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności.
Jeśli nie lubicie kminku, po prostu go pomińcie. Dodatek razowej mąki pszennej delikatnie łamie biały kolor miąższu.
Wierzch możecie posypać dowolnymi nasionami czy płatkami lub pozostawić chleb bez zbędnych dodatków.
Chleb możemy piec zarówno na blasze jak i w garnku żeliwnym czy innym żeliwnym naczyniu, które przed użyciem należy bardzo mocno nagrzać przez ok 25-40 min. Ja piekłam chleb na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Z podanej ilości składników, wyjdzie 1 spory bochenek.
Uwagi
Pamiętajmy o naparowaniu piekarnika przed wstawieniem do środka chleba
Składniki
- 400 gr mąki pszennej chlebowej ( ja dałam 350 g)
- 360 ml ciepłej wody
- 75 g mąki razowej żytniej (ja dałam 120)
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki kminku
- 4g suchych drożdży
Instrukcje
- Mieszamy w misce wodę z mąkami w połączenia składników i odstawiamy na 20-30 min.
- Dosypujemy sól, drożdże i kminek.
- Wyrabiamy ciasto ok 10 min.
- Na koniec kilkukrotnie składamy ciasto, aby wszystkie dosypane składniki porządnie się wymieszały.
- Odstawiamy do wyrośnięcia na 5h, przy czym po 10 min i 1 h rozciągamy i składamy chleb w bochenki.
- Ciasto najlepiej odkładać do lekko wysmarowanej olejem miski i przykryć ściereczką lub folią.
- Po ok 5 h od wymieszania, ciasto powinno wyraźnie zwiększyć objętość (ok. 3 krotnie)
- Po tym czasie przekładamy ciasto do koszyka chlebowego wysypanego mąką.
- Odstawiamy do wyrośnięcia na ok 75 min w torebce, aby nie wyschło.
- Uważnie pilnujemy czasu wyrastania, bo chleb łatwo może opaść, jeśli zbyt długo będzie wyrastał.
- Chleb pieczemy w 245 stopniach przez 30 min i potem kolejne 20 min bez przykrywki o ile piekliśmy chleb w naczyniu żaroodpornym/garnku.