Pyszny, prosty w wykonaniu chleb żytni. Wilgotny, niesamowicie dobry. Długo pozostaje swieży.
Do tego szybki do wykonania. Słowem, chleb codzienny.
Składniki
- 1 szkl. zakwasu żytniego
- 1 i 1/4 szkl wody
- 2 szkl mąki żytniej sitkowej (typ 1400)
- 2 szkl. mąki żytniej chlebowej (typ 750)
- 2 łyżki pestek słonecznika
- mak i płatki owsiane do posypania
- kminek (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka soli
Instrukcje
- Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Będzie dość rzadkie, klejące się do dłoni.
- Keksówkę smarujemy tłuszczem i przekładamy ciasto. Wierzch smarujemy delikatnie wodą i posypujemy makiem i płatkami owsianymi.
- Odstawiamy do wyrośnięcia na 2-4 h.
- Wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika - wcześniej spryskanego wodą.
- Pieczemy 15 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 190 stopni.
- Pieczemy jeszcze godzinę.
- Dla maszynistów:
- Do misy urządzenia wlewamy zakwas i wodę, miód i kolejne składniki w dowolnej kolejności.
© 2024 MieszamWGarnku
Proszę podać typ mąki sitkowej i chlebowej. Wolę się upewnić, bo bardzo rzadko w przepisach podane są nazwy jak wyżej. Najczęściej są to typy mąk..
Mąka sitkowa to standardowo mąka 1400. Mąka chlebowa to 750. Więcej o typach mąk tutaj: https://mieszamwgarnku.pl/maka-typy/
Ale dziękuję za sugestię, poprawię przepis 😉
Dziękuję :).