Zupy

Zupa z pieczonych pomidorów i papryki z mlekiem kokosowym

29 września 2016

Dzisiaj kontynuujemy serię zupną na blogu 😉 U nas w kuchni cały czas rządzą zupy. Dzisiaj pyszna zupa dla odmiany z pieczonych pomidorów i papryk. Co by nudno nie było, wzbogacona mleczkiem kokosowym.

W zupie wyraźnie wyczuwalna jest nuta pieczonej papryki. Jeśli więc znudziła Wam się zwykła pomidorówka, to czas na tą zupę. Możecie serwować ją z fetą lub serem kozim, który jeszcze podkręci jej smak. Ja niestety dysponowałam jedynie fetą, ale zupa i tak była przepyszna.

Możecie jeść ją z grzankami, makaronem, ryżem czy kaszą lub samą. Mi smakuje najbardziej właśnie w wersji solo, bo dobrze czuć nuty smakowe i pomidorów i papryki o mleczku nie wspominam 😉

Zupa z pieczonych pomidorów i papryki z mlekiem kokosowym

Zupa z pieczonych pomidorów i papryki z mlekiem kokosowym

Składniki

  • 1 kg pomidorów
  • 2 papryki
  • 6 łyżek mleczka kokosowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub domowego przecieru/pulpy pomidorowej
  • 1 l bulionu
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • Feta do podania

Sposób przygotowania

  • Pomidory kroimy w ćwiartki, wykładamy na blachę.
  • Papryki oczyszczamy i wkładamy na blachę.
  • Pieczemy pomidory i paprykę ok 30-40 min.
  • W papryce powinna przypiec się skórka.
  • Z pomidorów zdejmujemy skórkę.
  • Paprykę zamykamy w foliowej torebce na ok 20 min.
  • Obieramy.
  • Do garnka wrzucamy pomidory z całym sokiem.
  • Dodajemy paprykę.
  • Wrzucamy koncentrat lub pulpę i paprykę w proszku.
  • podlewamy całość bulionem.
  • gotujemy jeszcze 10-15 min.
  • Dodajemy mleczko.
  • Blendujemy na gładką masę.
  • Podajemy z feta.
http://mieszamwgarnku.pl/zupy/zupa-pieczonych-pomidorow-papryki-mlekiem-kokosowym/

 

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *