Inne | Przetwory | Sosy

Frużelina z wiśni do ciast, deserów, budyniu

19 sierpnia 2016

fruzelina

Wiśnie stosunkowo rzadko goszczą na naszym stole a to z tego względu, że mąż za nimi nie przepada. Robi jednak wyjątek dla frużeliny. To gęsta masa z owocami wiśni, jaką możemy dekorować budyń, dodawać do ciast, kremów, nadziewać nią naleśniki czy babeczki.

Zastosować frużeliny jest naprawdę dużo, a ogranicza nas jedynie wyobraźnia. U mnie przepis bardzo podstawowy, jednak możecie sami dosmaczyć według własnych upodobań swoją frużelinę dodając goździki, cynamon, wanilię czy choćby anyż. Masa nie jest bardzo słodka, gdyż sok z cytryny skutecznie łamie jej słodycz.

Frużelinę możecie przygotować i trzymać w słoiku w lodówce, ale po pasteryzacji zamieni się w doskonały przetwór, który w zimowy dzień przyniesie nam swoim aromatem i smakiem wspomnienie gorącego lata.

Ja niestety nie miałam mąki ziemniaczanej, użyłam więc tapioki. Jeśli Wasze wiśnie są bardzo soczyste, może zajść konieczność dodania nieco więcej mąki. Chodzi generalnie o uzyskanie gęstej konsystencji.

Nawet jeśli nie lubisz wiśni, zrób chociaż jeden słoik frużeliny;)

Frużelina z wiśni do ciast, deserów, budyniu

Frużelina z wiśni do ciast, deserów, budyniu

Składniki

  • 1 kg wiśni
  • 2 szkl. cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szkl. wody
  • sok z cytryny
  • wanilia opcjonalnie

Sposób przygotowania

  • Wiśnie myjemy na sicie i drylujemy.
  • Wrzucamy do garnka i zasypujemy cukrem.
  • Gotujemy 30-45 min w zależności od konsystencji owoców, jakie chcemy uzyskać.
  • Jeśli dodajemy wanilię, to również pora na wydłubanie ziarenek z lasek i dodanie ich do owoców.
  • Dodajemy sok z cytryny.
  • W kubku rozrabiamy wodę z mąką, dolewamy do owoców
http://mieszamwgarnku.pl/sosy/fruzelina-wisni-ciast-deserow-budyniu/

Podziel się z innymi...
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Only registered users can comment.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *