Frużelina z wiśni do ciast, deserów, budyniu

fruzelina

Wiśnie stosunkowo rzadko goszczą na naszym stole a to z tego względu, że mąż za nimi nie przepada. Robi jednak wyjątek dla frużeliny. To gęsta masa z owocami wiśni, jaką możemy dekorować budyń, dodawać do ciast, kremów, nadziewać nią naleśniki czy babeczki.

Zastosować frużeliny jest naprawdę dużo, a ogranicza nas jedynie wyobraźnia. U mnie przepis bardzo podstawowy, jednak możecie sami dosmaczyć według własnych upodobań swoją frużelinę dodając goździki, cynamon, wanilię czy choćby anyż. Masa nie jest bardzo słodka, gdyż sok z cytryny skutecznie łamie jej słodycz.

Frużelinę możecie przygotować i trzymać w słoiku w lodówce, ale po pasteryzacji zamieni się w doskonały przetwór, który w zimowy dzień przyniesie nam swoim aromatem i smakiem wspomnienie gorącego lata.

Ja niestety nie miałam mąki ziemniaczanej, użyłam więc tapioki. Jeśli Wasze wiśnie są bardzo soczyste, może zajść konieczność dodania nieco więcej mąki. Chodzi generalnie o uzyskanie gęstej konsystencji.

Nawet jeśli nie lubisz wiśni, zrób chociaż jeden słoik frużeliny;)

Frużelina z wiśni do ciast, deserów, budyniu

Frużelina z wiśni do ciast, deserów, budyniu

Składniki

  • 1 kg wiśni
  • 2 szkl. cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szkl. wody
  • sok z cytryny
  • wanilia opcjonalnie

Sposób przygotowania

  • Wiśnie myjemy na sicie i drylujemy.
  • Wrzucamy do garnka i zasypujemy cukrem.
  • Gotujemy 30-45 min w zależności od konsystencji owoców, jakie chcemy uzyskać.
  • Jeśli dodajemy wanilię, to również pora na wydłubanie ziarenek z lasek i dodanie ich do owoców.
  • Dodajemy sok z cytryny.
  • W kubku rozrabiamy wodę z mąką, dolewamy do owoców
http://mieszamwgarnku.pl/sosy/fruzelina-wisni-ciast-deserow-budyniu/

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Komentarz

Dodaj komentarz

(*) Pole wymagane, Twój email nie będzie publikowany