Sałatki/Surówki

Surówka z pora z jabłkiem

15 stycznia 2016

surówka z pora z jabłkiem

Por nie gości zbyt często na naszym stole. Mąż czasem marudzi, że jest za ostry. Surówka z dodatkiem pora również rzadko kiedy dzieciom przypada do gustu. Ale dzięki temu przepisowi, porowa surówka myślę na stałe zagości w naszym menu obiadowym.

Ale surówka z pora w tym wydaniu na pewno posmakuje wielu osobom. Nie jest ostra dzięki dodatkowi jabłka i rzodkiewki. Doskonale łagodzą one smak tego nieco ostrego warzywa.

Jeśli traficie na wyjątkowo ostry egzemplarz pora, można go delikatnie posolić i zostawić na 10-15 min. Po tym czasie lekko odciskamy sok z pora i por nam nie groźny.

Oczywiście możemy robić wiele wariantów tej surówki dodając np ogórek kwaszony, jajko czy groszek konserwowy. Za każdym razem uzyskamy różną w smaku, ale zawsze pyszną surówkę.

Surówka z pora z jabłkiem i rzodkiewką

Surówka z pora z jabłkiem i rzodkiewką

Składniki

  • 1 spory por
  • 1 jabłko
  • 5 rzodkiewek
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta pieprzu

Sposób przygotowania

  • Pora nakrawamy i myjemy.
  • Pora kroimy na ulubioną grubość.
  • Jabłko ścieramy na tarce jarzynowej.
  • Rzodkiewki ścieramy lub kroimy w paseczki.
  • Całość posypujemy łyżeczką cukru.
  • Z pieprzu, jogurtu i majonezu robimy sos.
  • Sosem polewamy surówkę.
http://mieszamwgarnku.pl/salatki/surowka-z-pora-z-jablkiem/

 

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *