Jabłka prażone/duszone do szarlotki, naleśników – najlepsze

Tak przygotowane jabłka, to świetne rozwiązanie kiedy niespodziewanie dostaniemy dużą ilość jabłek od sąsiadki czy znajomych i nie bardzo mamy pomysł co z nimi zrobić.

Zapakowane do słoików, przetrwają nam do zimowych miesięcy. Dodatkowo, są idealnym nadzieniem do naleśników, babeczek czy dodatkiem do ryżu.

Nie musimy używać tutaj konkretnego rodzaju jabłek. Możemy zrobić w ten sposób zarówno lobo, antonówki czy miks dowolnych jabłek.

Zapraszam.

Jabłka prażone/duszone do szarlotki, naleśników – najlepsze

Składniki

  • 3 kg jabłek
  • 0,75 szkl. cukru
  • 1/4 szkl wody
  • cynamon (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

  • Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych.
  • Kroimy w ćwiartki i wrzucamy do garnka.
  • Do jabłek dolewamy wodę i dodajemy cukier.
  • Dusimy na wolnym ogniu, aż jabłka rozpadną się.
  • Przekłądamy do wyparzonych słoików.
  • Pasteryzujemy ok. 15 min.
http://mieszamwgarnku.pl/pozostale/jablka-prazoneduszone-do-szarlotki-nalesnikow-najlepsze/

 

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

(*) Pole wymagane, Twój email nie będzie publikowany