Mąka gryczana

Mąka, którą absolutnie uwielbiam. Nadaje wyrobom niepowtarzalny, głeboki smak. Ma charakterystyczny szaro-brązowy kolor.

Jest to mąka otrzymana ze zmielenia gryki. Zaliczana jest do mąk bezglutenowych.  Spotkamy się z dwoma odmianami tej mąki – oczyszczoną i razową.  Bardzo popularna we wschodzniej kulturze, gdzie wyrabia się z niej kluski, naleśniki czy narodowe danie Rosjan – bliny.

Ja często dodaję ją do chleba zarówno pszennego jak i żytniego.

Mąka gryczana posiada niski indeks glikemiczny, dlatego z powodzeniem może być wykorzystywana w diecie osób chorych na cukrzycę, odchudzających się czy wegetarian.

Jest świetnym źródłem wszelkiego rodzaju minerałów jak cynk, żelazo, magnez i fosfor. Posiada w składzie aż 11-14% białka.

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

(*) Pole wymagane, Twój email nie będzie publikowany