Sos grzybowy

sos grzybowySos grzybowy to doskonały dodatek do wielu potraw – mięs, klusek czy placków.  Warto go zrobić szczególnie teraz, kiedy możemy kupić na rynku świeże grzyby, bo sos z mieszanki grzybów jest najlepszy.

Idealnie komponuje się z natką, więc nie zapominajmy o dodaniu jej jako wykończenie dania.

Sos grzybowy

Sos grzybowy

Składniki

  • 500 gr dowolnych grzybów ( u mnie maślaki i podgrzybki)
  • 3 łyżki masła
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz
  • 100 ml śmietanki
  • 100 ml wody
  • 1 płaska łyżka mąki (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

  • Cebulę szklimy na rozpuszczonym maśle.
  • Na cebulę wrzucamy obrane i pokrojone grzyby.
  • Dusimy ok 5 min.
  • Po tym czasie podlewamy wodą dodajemy przyprawy i dalej dusimy.
  • Jak grzyby zmiękną dodajemy śmietanę.
  • Jeśli lubimy sosy gęste, zaprawiamy sos mąką (w kubeczku rozmieszać łyżkę mąki z odrobiną wody i sosu)
  • Dodajemy do grzybów i chwilkę podgrzewamy.
http://mieszamwgarnku.pl/dodatki-do-dan-glownych/sos-grzybowy/

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

(*) Pole wymagane, Twój email nie będzie publikowany