Dania bezmięsne | Dodatki do dań głównych

Marchewka z groszkiem

7 października 2015

marchewka z groszkiem

Nie znam dziecka, które by nie lubiło marchewki z groszkiem. Gotowana marchewka staje się lekko słodkawa, pękający pod naciskiem zębów groszek i delikatna nutka masła w tle. Pychota.

Właśnie marchewka z groszkiem kojarzy mi się z przedszkolem z dowolnym mięskiem, czy w domu z kotletami mielonymi. Czyli podsumowując, jako mięsożercy, marchewka z groszkiem kojarzy mi się dobrze.

Groszek możemy użyć zarówno świeży, mrożony jak i konserwowy. Sama marchewka już tak dobrze nie smakuje i z groszkiem stanowi idealny duet.

Jak widzicie na zdjęciu, marchewka u nas jeszcze paruje, bo ciężko nam się powstrzymać od jej szybkiego podjadania, więc ta temperatura gwarantuje jeszcze dostępność marchewki do sesji foto 😉

Jeśli lubicie marchewkę z gęstszym lub większej ilości sosiku, dodajcie więcej wody.

Marchewka z groszkiem

Marchewka z groszkiem

Składniki

  • 1 kg marchewki
  • 1 l wody
  • 250 gr lub puszka groszku
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • sól

Sposób przygotowania

  • Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy.
  • Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem zwykłego masła, aż będzie prawie ugotowana, ale jeszcze delikatnie twardawa.
  • W zależności od rodzaju groszku jaki dodajemy do marchewki, redukujemy nadmiar wody.
  • Jeśli dodajemy świezy groszek, potrzebujemy ok 1 cm wody nad poziomem marchewki.
  • Groszek gotujemy wtedy ok 20-30 min.
  • Jeśli dodajemy groszek konserwowy, to woda powinna być na poziomie marchewki.
  • Groszek konserwowy dodajemy praktycznie na sam koniec, jak marchewka będzie miękka.
  • Na patelni rozpuszczamy masło klarowane.
  • Na masło wsypujemy mąkę i mieszamy. Powinna powstać dość gęsta zasmażka.
  • Jeśli zasmażka jest za rzadka, dodajemy mąki, jeśli zbyt gęsta, dodajemy masła.
  • Zasmażkę dodajemy do marchewki.
  • Mieszamy i chwilkę dusimy razem.

Notatki

Jeśli lubicie bardziej zawiesistą marchewkę, zostawiamy w marchewce wtedy więcej wody i dodajemy więcej zasmażki. Tym samym, otrzymamy większą ilość zawiesistego sosu.

http://mieszamwgarnku.pl/dodatki-do-dan-glownych/marchewka-z-groszkiem/

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *