Do chleba | Fit

Pasta Jajeczna w wersji fit (bez majonezu)

18 kwietnia 2016

pasta jajeczna2

Jeśli uwielbiacie jajka w każdej postaci, na pewno z chęcią sięgniecie po ten przepis. Co go wyróżnia od tradycyjnej pasty jajecznej? W składnikach nie znajdziecie kalorycznego majonezu. Dzięki temu pasta jest równie pyszna co klasyk, ale zdecydowanie lżejsza i mniej kaloryczna od oryginału.

Pasta jajeczna  jest idealna kiedy dosyć mamy kanapek z serem lub wędliną albo macie ochotę na jajka ale już nie w majonezie.  Można do niej dodać tuńczyka, natkę, szczypiorek, pokroić szynkę czy doprawić do smaku czarnuszką lub cieszyć się jej smakiem solo. Świetnie komponuje się z tradycyjnym, pszennym pieczywem, jak i tym pełnoziarnistym.

pasta jejeczna

Osoby przyzwyczajone do tradycyjnego smaku pasty z jajek, mogą się pierwszym kęsem zdziwić, ale przy kolejnych, nie czuć już żadnej różnicy.

Pasta Jajeczna w wersji fit (bez majonezu)

Pasta Jajeczna w wersji fit (bez majonezu)

Składniki

  • 5 jajek
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka masła
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypiorek
  • łyżeczka musztardy (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

  • Jajka gotujemy na twardo.
  • Obieramy i ścieramy na tarce.
  • Szczypiorek siekamy.
  • Dodajemy do jajek szczypiorek, masło i oliwę.
  • Mieszamy.
  • Dodajemy do smaku przyprawy i jeśli chcemy podkręcić smak, musztardę.
http://mieszamwgarnku.pl/do-chleba/pasta-jajeczna-wersji-fit-bez-majonezu/

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Only registered users can comment.

  1. Yyy, fit bo bez majonezu ale jest z oliwa i musztarda? A z czego przepraszam robi sie majonez jak nie z musztardy i oliwy? I maslo Co za bzdurny przepis!

    1. „Fit” to nie oznacza, że nie ma tu kalorii. Oliwa to jeden z najzdrowszych tłuszczy i dodajemy jej mniej, niż tradycyjnego majonezu. Musztarda jest opcjonalna… A majonez robi się z oleju, musztardy i żółtek. Nie bardzo wiem, jak można porównywać majonez i oliwę poza faktem, że są tłuszczami;)

  2. A ja dodaję zamiast oliwy i majonezu jogurt naturalny wymieszany z musztardą, robi się wtedy taki niby majonez, też fajna wychodzi pasta

    1. No właśnie jogurt wydaje się najlepszy zamiennikiem, ale jak dla mnie nie jest. Pasta nie smakuje mi już jak pasta jajeczna, nie ma tego czegoś co świadczy o jej „jajeczności” 🙂 Jest mdła i bez wyrazu jak dla mnie, mimo przyprawiania. Zdecydowanie wolę bardziej ten wariant lub z awokado.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *