Pasta Jajeczna w wersji fit (bez majonezu)

pasta jajeczna2

Jeśli uwielbiacie jajka w każdej postaci, na pewno z chęcią sięgniecie po ten przepis. Co go wyróżnia od tradycyjnej pasty jajecznej? W składnikach nie znajdziecie kalorycznego majonezu. Dzięki temu pasta jest równie pyszna co klasyk, ale zdecydowanie lżejsza i mniej kaloryczna od oryginału.

Pasta jajeczna  jest idealna kiedy dosyć mamy kanapek z serem lub wędliną albo macie ochotę na jajka ale już nie w majonezie.  Można do niej dodać tuńczyka, natkę, szczypiorek, pokroić szynkę czy doprawić do smaku czarnuszką lub cieszyć się jej smakiem solo. Świetnie komponuje się z tradycyjnym, pszennym pieczywem, jak i tym pełnoziarnistym.

pasta jejeczna

Osoby przyzwyczajone do tradycyjnego smaku pasty z jajek, mogą się pierwszym kęsem zdziwić, ale przy kolejnych, nie czuć już żadnej różnicy.

Pasta Jajeczna w wersji fit (bez majonezu)

Pasta Jajeczna w wersji fit (bez majonezu)

Składniki

  • 5 jajek
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka masła
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypiorek
  • łyżeczka musztardy (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

  • Jajka gotujemy na twardo.
  • Obieramy i ścieramy na tarce.
  • Szczypiorek siekamy.
  • Dodajemy do jajek szczypiorek, masło i oliwę.
  • Mieszamy.
  • Dodajemy do smaku przyprawy i jeśli chcemy podkręcić smak, musztardę.
http://mieszamwgarnku.pl/do-chleba/pasta-jajeczna-wersji-fit-bez-majonezu/

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

6 Comments

  1. Yyy, fit bo bez majonezu ale jest z oliwa i musztarda? A z czego przepraszam robi sie majonez jak nie z musztardy i oliwy? I maslo Co za bzdurny przepis!

    • „Fit” to nie oznacza, że nie ma tu kalorii. Oliwa to jeden z najzdrowszych tłuszczy i dodajemy jej mniej, niż tradycyjnego majonezu. Musztarda jest opcjonalna… A majonez robi się z oleju, musztardy i żółtek. Nie bardzo wiem, jak można porównywać majonez i oliwę poza faktem, że są tłuszczami;)

  2. A ja dodaję zamiast oliwy i majonezu jogurt naturalny wymieszany z musztardą, robi się wtedy taki niby majonez, też fajna wychodzi pasta

    • No właśnie jogurt wydaje się najlepszy zamiennikiem, ale jak dla mnie nie jest. Pasta nie smakuje mi już jak pasta jajeczna, nie ma tego czegoś co świadczy o jej „jajeczności” 🙂 Jest mdła i bez wyrazu jak dla mnie, mimo przyprawiania. Zdecydowanie wolę bardziej ten wariant lub z awokado.

Dodaj komentarz

(*) Pole wymagane, Twój email nie będzie publikowany