Ciasta ucierane | Ciasta z owocami

Proste ucierane ciasto z truskawkami i rabarbarem i kruszonką

9 maja 2018
Jump to recipe

Maj to miesiąc, kiedy niecierpliwie czekam na taki pyszny i dojrzały rabarbar i na porządne truskawki o smaku truskawek. Ciasto na które dzisiaj zapraszam, to połączenie tego co najlepsze – kwaskowatego rabarbaru i słodkich truskawek. Całość zatopiona w pysznym, ucieranym cieście i przykryta kruszonką.

Ciasto jest proste do zrobienia i udaje się zawsze. Pasuje doskonale do kawy czy przegryzania bez okazji.

Nie wiem jak wy, ale ja bardzo lubię owocowe ciasta, przykryte warstwą kruszonki. I co z tego, że z jeszcze ciepłego ciasta, mój mąż uwielbia podskubywać kruszonkę tak, że następnego dnia wygląda jak wydziobany placek. Takie ciasto z dodatkiem owoców, najlepsze jest właśnie takie domowe, z naturalnych składników, a nie kupione z cukierni. Plus też taki, że ładujecie sobie dowolną ilość owoców. W plackach z cukierni często owoców jak na lekarstwo ;( No i oczywiście, nie musicie tutaj używać jedynie rabarbaru i truskawek, bo ciasto świetnie smakuje również z dowolnymi innymi owocami sezonowymi.

Ciasto ucierane z owocami, to idealne rozwiązanie dla tych, którzy boją się ciast drożdżowych. Moja siostra twierdzi, że jej nie wyrastają żadne drożdże. Jeśli masz tak samo, to sięgnij po ten przepis koniecznie i ciesz się pysznym plackiem z dodatkiem owoców.

Pamiętajcie, aby blaszkę wyłożyć najlepiej papierem do pieczenia i ciasto w miarę szybko z niej wyjąć. Ciasta z kwaśnymi owocami, lubią szybko ciemnieć i do tego łatwo przechodzą zapachem blaszki.

My takie owocowe placki uwielbiamy z zimnym mlekiem, a wy z czym preferujecie?

Przepis na dużą blachę.

Only registered users can comment.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *