Ciasta ucierane | Ciasta z owocami

Proste ucierane ciasto z truskawkami i rabarbarem i kruszonką

9 maja 2018

Maj to miesiąc, kiedy niecierpliwie czekam na taki pyszny i dojrzały rabarbar i na porządne truskawki o smaku truskawek. Ciasto na które dzisiaj zapraszam, to połączenie tego co najlepsze – kwaskowatego rabarbaru i słodkich truskawek. Całość zatopiona w pysznym, ucieranym cieście i przykryta kruszonką.

Ciasto jest proste do zrobienia i udaje się zawsze. Pasuje doskonale do kawy czy przegryzania bez okazji.

Nie wiem jak wy, ale ja bardzo lubię owocowe ciasta, przykryte warstwą kruszonki. I co z tego, że z jeszcze ciepłego ciasta, mój mąż uwielbia podskubywać kruszonkę tak, że następnego dnia wygląda jak wydziobany placek. Takie ciasto z dodatkiem owoców, najlepsze jest właśnie takie domowe, z naturalnych składników, a nie kupione z cukierni. Plus też taki, że ładujecie sobie dowolną ilość owoców. W plackach z cukierni często owoców jak na lekarstwo ;( No i oczywiście, nie musicie tutaj używać jedynie rabarbaru i truskawek, bo ciasto świetnie smakuje również z dowolnymi innymi owocami sezonowymi.

Ciasto ucierane z owocami, to idealne rozwiązanie dla tych, którzy boją się ciast drożdżowych. Moja siostra twierdzi, że jej nie wyrastają żadne drożdże. Jeśli masz tak samo, to sięgnij po ten przepis koniecznie i ciesz się pysznym plackiem z dodatkiem owoców.

Pamiętajcie, aby blaszkę wyłożyć najlepiej papierem do pieczenia i ciasto w miarę szybko z niej wyjąć. Ciasta z kwaśnymi owocami, lubią szybko ciemnieć i do tego łatwo przechodzą zapachem blaszki.

My takie owocowe placki uwielbiamy z zimnym mlekiem, a wy z czym preferujecie?

Przepis na dużą blachę.

Proste ucierane ciasto z truskawkami i rabarbarem i kruszonką

Proste ucierane ciasto z truskawkami i rabarbarem i kruszonką

Składniki

    Ciasto
  • 200 g cukru
  • 5 jajek
  • 250 g masła
  • 350 g mąki
  • szczypta soli
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Otarta skórka z cytryny
  • 500 g rabarbaru
  • 500 g truskawek
    Kruszonka
  • 70 g masła
  • 70 g cukru
  • 120 g mąki

Sposób przygotowania

    Ciasto
  • Masło ubijamy z cukrem na puszystą masę.
  • Dodajemy po jajku.
  • Ubijamy.
  • Dodajemy przesianą mąkę, sól i proszek do pieczenia.
  • Ubijamy.
  • dodajemy otartą skórkę z cytryny.
  • Mieszamy.
  • Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Na wierzchu ciasta rozkładamy pokrojony w ok 1 cm kawałki rabarbar oraz truskawki.
    kruszonka
  • Składniki na kruszonkę rozetrzeć w palcach na drobne kluseczki.
  • Posypać kruszonką wierzch ciasta.
  • Piec ok 40 min (do suchego patyczka) 180 stopniach
http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-z-owocami/proste-ciasto-z-truskawkami-i-rabarbarem/

Podziel się z innymi...
Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Only registered users can comment.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *