Ciasta ucierane | Ciasta z owocami

Proste ucierane ciasto z truskawkami i rabarbarem i kruszonką

9 maja 2018

Maj to miesiąc, kiedy niecierpliwie czekam na taki pyszny i dojrzały rabarbar i na porządne truskawki o smaku truskawek. Ciasto na które dzisiaj zapraszam, to połączenie tego co najlepsze – kwaskowatego rabarbaru i słodkich truskawek. Całość zatopiona w pysznym, ucieranym cieście i przykryta kruszonką.

Ciasto jest proste do zrobienia i udaje się zawsze. Pasuje doskonale do kawy czy przegryzania bez okazji.

Nie wiem jak wy, ale ja bardzo lubię owocowe ciasta, przykryte warstwą kruszonki. I co z tego, że z jeszcze ciepłego ciasta, mój mąż uwielbia podskubywać kruszonkę tak, że następnego dnia wygląda jak wydziobany placek. Takie ciasto z dodatkiem owoców, najlepsze jest właśnie takie domowe, z naturalnych składników, a nie kupione z cukierni. Plus też taki, że ładujecie sobie dowolną ilość owoców. W plackach z cukierni często owoców jak na lekarstwo ;( No i oczywiście, nie musicie tutaj używać jedynie rabarbaru i truskawek, bo ciasto świetnie smakuje również z dowolnymi innymi owocami sezonowymi.

Ciasto ucierane z owocami, to idealne rozwiązanie dla tych, którzy boją się ciast drożdżowych. Moja siostra twierdzi, że jej nie wyrastają żadne drożdże. Jeśli masz tak samo, to sięgnij po ten przepis koniecznie i ciesz się pysznym plackiem z dodatkiem owoców.

Pamiętajcie, aby blaszkę wyłożyć najlepiej papierem do pieczenia i ciasto w miarę szybko z niej wyjąć. Ciasta z kwaśnymi owocami, lubią szybko ciemnieć i do tego łatwo przechodzą zapachem blaszki.

My takie owocowe placki uwielbiamy z zimnym mlekiem, a wy z czym preferujecie?

Przepis na dużą blachę.

Proste ucierane ciasto z truskawkami i rabarbarem i kruszonką

Proste ucierane ciasto z truskawkami i rabarbarem i kruszonką

Składniki

    Ciasto
  • 200 g cukru
  • 5 jajek
  • 250 g masła
  • 350 g mąki
  • szczypta soli
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Otarta skórka z cytryny
  • 500 g rabarbaru
  • 500 g truskawek
    Kruszonka
  • 70 g masła
  • 70 g cukru
  • 120 g mąki

Sposób przygotowania

    Ciasto
  • Masło ubijamy z cukrem na puszystą masę.
  • Dodajemy po jajku.
  • Ubijamy.
  • Dodajemy przesianą mąkę, sól i proszek do pieczenia.
  • Ubijamy.
  • dodajemy otartą skórkę z cytryny.
  • Mieszamy.
  • Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Na wierzchu ciasta rozkładamy pokrojony w ok 1 cm kawałki rabarbar oraz truskawki.
    kruszonka
  • Składniki na kruszonkę rozetrzeć w palcach na drobne kluseczki.
  • Posypać kruszonką wierzch ciasta.
  • Piec ok 40 min (do suchego patyczka) 180 stopniach
http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-z-owocami/proste-ciasto-z-truskawkami-i-rabarbarem/

Podziel się z innymi...
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Only registered users can comment.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *