Ciasta ucierane | Ciasta z kremem

Metrowiec – dwukolorowe ciasto z kremem

7 marca 2018

Metrowiec, ciasto które pamiętacie pewnie z dzieciństwa. Ja nie 😉 Pierwszy raz metrowca próbowałam u teściów jakieś 10-13 lat temu. W moim domu rodzinnym, nie robiło się go nigdy, bo go się nie znało. W kręgu znajomych też jakoś nie kojarzę tego ciasta. W każdym razie warto bez wątpienia go zrobić.

Skąd się bierze tak charakterystyczny wygląd metrowca, złożonego jakby z pionowych pasków? Pieczemy dwie blachy ciasta – jedno zwykłe, drugie z dodatkiem kakao. Po upieczeniu, ciasto kroimy i smarujemy kremem, na przemian w blaszce układając ciasto kakaowe i białe. Górę wykańczamy polewą czekoladową. Ja pozwoliłam sobie na dodatek płatków migdałowych.

Przy okazji, kilka słów o kremie. Nie specjalnie przepadałam kiedykolwiek za tego typu kremem – ciężkim, mdławym. Po prawdzie też jakoś wiecznie wychodziły mi w nim grudki. Ten krem jest po prostu cudowny 😉 Mąż wyjadał go łyżeczką, zanim trafił do przełożenia ciasta. Lekki, puszysty, z waniliową nutką. Jeśli lubicie, a ja czasem lubię, traktujcie go jako bazę i dodajcie ulubione dodatki – u mnie zwykle kawa lub syrop kawowy np. brownie albo też amaretto czy rum. Mniammm. Taki krem idealny będzie do wszystkiego, do deserów, do przełożenia ciast i ciasteczek. Nie jest bardzo słodki.

Dobrze, metrowiec zrobić dzień wcześniej i wsadzić do lodówki, aby warstwy i ciasto ładnie sobą przeszły. Jeśli macie jednak ochotę zjeść ciasto dzisiaj, warto je podczas przekładania nasączyć np. herbatą, wodą z dodatkiem alkoholu lub wodą z cytryną.

No i skąd te paski…Jak opisywała mi kiedyś teściowa jak się kroi ciasto i składa, aby potem ponownie kroić pod skosem, jakoś to mi nie pasowało. Ale tak faktycznie jest. Kroimy ciasta w kromki, które smarujemy kremem i następnie układamy na przemian w blaszkach. Przy serwowaniu, ciasto kroimy pod skosem. Ja jak zwykle robię po swojemu i ciasta kroję pod skosem, potem dopiero smaruję kremem i na koniec, przy serwowaniu, kroję tradycyjnie jak zwykłe ciasto, nie bawiąc się w skosy. A i goście mają wtedy zagwozdkę, skąd takie ułożenie ciasta.

Metrowca pieczemy w keksówkach. Idealnie, jakbyście mieli dwie identyczne. Ja niestety nie miałam, i trochę musiałam sztukować 😉 Ale ciasto jest na tyle wdzięczne, że nawet sztukowanie mu nie straszne.

Ilość cukru podana jest orientacyjnie. Jeśli lubicie słodkie wyroby, to dodajcie więcej cukru.

To co, zachęciłam Was? Robicie? 😉

Metrowiec – dwukolorowe ciasto z kremem

Metrowiec – dwukolorowe ciasto z kremem

Składniki

    Ciasto:
  • 8 jajek
  • 450g mąki pszennej
  • 1,5-2 szkl. cukru
  • 16 łyżek wody
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 16 łyżek oleju
  • 2 łyżeczki octu
    Krem:
  • 3/4 szklanki cukru
  • laska wanilii lub 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g miękkiego masła
  • syrop smakowy, dowolny alkohol (opcjonalnie)
    Polewa
  • 6 łyżek masła
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek mleka
  • 6 łyżek kakao
  • Płatki migdałów do posypania

Sposób przygotowania

    Ciasto
  • 4 jajka oraz 4 żółtka ubijamy z cukrem
  • Ubijając dodajemy wodę i po łyżce olej.
  • Do masy przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  • Miksujemy.
  • Dodajemy ocet.
  • Dodajemy 4 białka ubite na pianę.
  • Mieszamy łyżką.
  • Połowę ciasta przekładamy już do blaszki, do drugiej dodajemy kakao i mieszamy.
  • Drugą połową wykładamy do drugiej blaszki.
  • Pieczemy w 180 stopniach ok 40 min do suchego patyczka.
    Krem
  • 1 szkl. mleka zagotowujemy z cukrem i laską wanilii, z której wcześniej wydłubujemy nasionka i dodajemy je również do mleka.
  • w 0,5 szkl. rozrabiamy mąkę ziemniaczaną i pszenną.
  • Jak mleko się zagotuje, dodajemy mleko z mąką.
  • Mieszamy i gotujemy do zgęstnienia.
  • Garnek przykrywamy folią spożywczą, aby nam masa nie podeschła.
  • Odstawiamy do ostygnięcia.
  • Masło ucieramy w mikserze, dodajemy budyniową masę po 1 łyżce.
  • Jeśli chcemy przełamać smak, dodajemy alkohol, kawę lub syrop.
    Polewa
  • Składniki polewy rozpuścić w rondelku na wolnym ogniu
  • Ostudzone ciasta kroimy na kromki.
  • Każdy kawałek ciasta smarujemy kremem i układamy na przemian w blaszkach - raz kromka biała, raz kromka kakaowa.
  • Ciasto polewamy polewą.
  • Górę posypujemy podprażonymi bez tłuszczu, na patelni pestkami migdałów.
  • Przed podaniem ciasto kroimy pod skosem.
http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-z-kremem/metrowiec-dwukolorowe-ciasto-kremem/

 

 

Podziel się z innymi...
Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Only registered users can comment.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *