Boże Narodzenie | Ciasta ucierane

Wilgotny piernik przekładany

1 grudnia 2015
Jump to recipe

 

Coraz bliżej Święta, coraz bliżej Święta jak śpiewali kiedyś w pewnej reklamie. Faktycznie, nie wiadomo kiedy mamy już grudzień. Jak grudzień to i święta Bożego Narodzenia. a jak te Święta, to i piernik.

Uwielbiam piec piernik, bo dom przepełnia wtedy niesamowity, korzenny zapach. kojarzący mi się jednoznacznie z dzieciństwem, śniegiem za oknem i Świętami. Jeśli miałabym wybrać jedno ciasto, typowe dla Bożego Narodzenia, to byłby właśnie piernik.

Po raz pierwszy piernik piekłam w liceum z zeszytu Poradnika Domowego wydawanego cyklicznie. Co pamiętam z tego przepisu, to dodawanie dżemu do ciasta. Nie, nie przekładanie ciasta dżemem, ale dodawanie do ciasta dżemu. To była dla mnie zupełna nowość.

piernik2Potem długo, długo nie piekłam z tego przepisu piernika, aż naszło mnie właśnie teraz.  Na taki korzenny zapach w domu i wilgotny piernik.  Pozostawało odnaleźć podobny przepis.  Znalazłam go Tu . Oczywiście, wybór padł na ten przepis, ze względu na dodawanie dżemu do ciasta a ja nie byłabym sobą, gdybym lekko go nie zmodyfikowała.

Poprzeczka na pierniki w domu zawieszona jest wysoko, bo mąż uwielbia pierniki różnego rodzaju i byle czym się go nie zadowoli.

Żeby już długo nie pisać, mąż stwierdził, że to najlepszy piernik jaki w życiu jadł. Dzięki dodatkowi dżemu, długo pozostaje świeży i wilgotny. Doskonały szczególnie na drugi dzień, kiedy ciasto przejdzie już smakiem dżemu. Idealne ciasto na Boże Narodzenie.

 

 

Only registered users can comment.

    1. Cały słoik dżemu podgrzewamy. Rozmiar standardowy. Takie jak są dostępne w sklepach, chociaż mój jest domowy, ale robię go właśnie w słoiki po dżemach 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *