Boże Narodzenie | Ciasta ucierane

Wilgotny piernik przekładany

1 grudnia 2015

 

Coraz bliżej Święta, coraz bliżej Święta jak śpiewali kiedyś w pewnej reklamie. Faktycznie, nie wiadomo kiedy mamy już grudzień. Jak grudzień to i święta Bożego Narodzenia. a jak te Święta, to i piernik.

Uwielbiam piec piernik, bo dom przepełnia wtedy niesamowity, korzenny zapach. kojarzący mi się jednoznacznie z dzieciństwem, śniegiem za oknem i Świętami. Jeśli miałabym wybrać jedno ciasto, typowe dla Bożego Narodzenia, to byłby właśnie piernik.

Po raz pierwszy piernik piekłam w liceum z zeszytu Poradnika Domowego wydawanego cyklicznie. Co pamiętam z tego przepisu, to dodawanie dżemu do ciasta. Nie, nie przekładanie ciasta dżemem, ale dodawanie do ciasta dżemu. To była dla mnie zupełna nowość.

piernik2Potem długo, długo nie piekłam z tego przepisu piernika, aż naszło mnie właśnie teraz.  Na taki korzenny zapach w domu i wilgotny piernik.  Pozostawało odnaleźć podobny przepis.  Znalazłam go Tu . Oczywiście, wybór padł na ten przepis, ze względu na dodawanie dżemu do ciasta a ja nie byłabym sobą, gdybym lekko go nie zmodyfikowała.

Poprzeczka na pierniki w domu zawieszona jest wysoko, bo mąż uwielbia pierniki różnego rodzaju i byle czym się go nie zadowoli.

Żeby już długo nie pisać, mąż stwierdził, że to najlepszy piernik jaki w życiu jadł. Dzięki dodatkowi dżemu, długo pozostaje świeży i wilgotny. Doskonały szczególnie na drugi dzień, kiedy ciasto przejdzie już smakiem dżemu. Idealne ciasto na Boże Narodzenie.

Wilgotny piernik przekładany

Wilgotny piernik przekładany

Składniki

  • 3 jajka
  • 250 g masła
  • 2 łyżki miodu (najlepiej gryczanego)
  • 0,5-0,75 szkl cukru (zależy od słodkości dżemu jaki dodajemy do środka i przełożenia)
  • 4 łyżki kakao
  • 3 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 słoik dżemu (najlepiej z czarnej porzeczki)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 50-100 g bakalii (ja dałam orzechy włoskie i rodzynki )
    Polewa
  • 90 g gorzkiej czekolady 70%
  • 3 łyżki wody
  • Marmolada/Dżem do przełożenia

Sposób przygotowania

  • W garnuszku podgrzewamy razem miód, przyprawę piernikową, masło, kakao i dżem.
  • Nie gotujemy a jedynie czekamy na rozpuszczenie. Studzimy
  • W misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą, jasną masę.
  • Mąkę przesiewamy razem z sodą i proszkiem do pieczenia.
  • Do masy jajecznej dodajemy mąkę i ostudzony tłuszcz z dżemem, kakao i miodem.
  • Miksujemy.
  • Dodajemy bakalie i mieszamy.
  • Piernik wykładamy do blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
  • Pieczemy w 180 stopniach ok 50 min.
  • Czekamy aż piernik ostygnie i kroimy go na 3 części.
  • Grubo smarujemy dżemem lub marmoladą (czarna porzeczka, marmolada różana, dżem malinowy).
  • W miseczce lub garnuszku w kąpieli wodnej (w większy garnek z wodą wstawiamy mniejszy garnuszek lub miskę) rozpuszczamy pokruszoną czekoladę z 3 łyżkami wody.
  • Pędzelkiem lub łyżką rozsmarowujemy polewę na pierniku.
http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-ucierane/wilgotny-piernik-przekladany/

 

 

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Only registered users can comment.

    1. Cały słoik dżemu podgrzewamy. Rozmiar standardowy. Takie jak są dostępne w sklepach, chociaż mój jest domowy, ale robię go właśnie w słoiki po dżemach 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *