Ciasta ucierane | Fit | Inne

Ciasto cukiniowo-bananowe

29 czerwca 2016
Jump to recipe

ciasto bananowe2

Ciasto bananowe piekłam, jednak zupełnie nie wiedziałam, czego mogę spodziewać się po cieście bananowo-cukiniowym.  Zdecydowanie warto je wykonać, szczególnie teraz, kiedy cukinia zalewa nas z każdej strony.

Ciasto w smaku baaardzo zaskakuje. Dzięki połączeniu bananów z orzechami włoskimi, ma niepowtarzalny smak. Warto do ciasta wybierać naprawdę dojrzałe banany, wręcz już brązowiejące.

Jak widać na zbliżeniu, ja cukinii nie obierałam. Unikam jak tylko mogę obierania warzyw, bo skórka przecież też ma sporo witamin. Jeśli jednak zdecydujecie się obrać cukinię, Wasze ciasto będzie miało jednolity kolor, a cukinia nie będzie w nim w ogóle widoczna.
ciasto bananowe 3

Świetne w smaku, słodkie dzięki bananom, mimo dość małej ilości cukru. Mało dodajemy tu również tłuszczu.  Myślę, że nawet będąc na diecie, czasami możemy pozwolić sobie na kawałek tego ciasta.

Zrobicie je dosłownie w kilka chwil. Nie wymaga miksera w składniki łączymy podobnie jak przy robienia muffinów – składniki suche mieszamy osobno, składniki mokre osobno, potem łączymy wszystko do połączenia składników. Następnym razem zdecydowanie upiekę je w wersji muffinowej, bo idealnie sprawdzą się na pikniku lub w podróży.

My lubimy to ciasto z zimnym mleczkiem.

ciasto bananowe

Porcja ciasta na keksówkę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *