Biały blok z bakaliami i wafelkami

Jeśli nie pisałam tego wcześniej, to mam słabość do wszystkiego co zawiera mleko w proszku. Uwielbiam jego smak i koniec 😉 A mleko w proszku to wafle jakie robiła moja mama. Co tam wafle…ten krem. Mogłam wcinać go łyżkami. A drugim wyrobem z mleka w proszku był blok, który miał zastępować niedostępną czekoladę. W latach 80, nikt nie wpadł na to, że czekolada może być biała, w przepisie zatem zawsze występowało kakao. Dzisiaj dla odmiany, zapraszam Was na blok ale właśnie w wersji białej. Teraz w sklepach spotkamy kilka rodzajów mleka w proszku i kilku proucentów. W tamtych czasach było jedno mleko w proszku, w granatowej, bardzo charakterystycznej torebce.

Nie ukrywam, że w czasach mojego dzieciństwa nie było również tyle bakalii, które dostępne są teraz jak i wafelków, których użyłam do uatrakcyjnienia bloku;)

Do bloku możecie dodać dowolne dodatki w postaci bakalii, skórki pomarańczowej itp. W tym kultowym bloku z lat 80, prym wiodły herbatniki. I to nie byle jakie, bo słynne petitki, jedyne herbatniki dostępne wtedy na rynku 😉 W przepisie dla złamania i kolorystyki i smaku, dodałam pokrojone wafelki Lusette. Możecie wybrać ich dowolny smak, a jest ich kilka do wyboru.  Ja postawiłam na nugatowe.

Cała masa jest bardzo gęsta i wymieszanie wszystkich składników po dodaniu bakalii, herbatników i wafelków nie jest proste. Za to smak, zrekompensuje Wam wszystko 😉 Do złudzenia przypomina białą czekoladę.

Możecie przełożyć masę do keksówki lub też zawinąć ją w folię spożywczą, tworząc kształt kiełbaski. Możecie też układając masę w keksówce czy folii, wyłożyć część masy, włożyć wafelek w całości i przykryć całość pozostałą masą.

Przyznam, że jak po latach robiłam blok z przepisu mamy, byłam w szoku, jak bardzo jest słodki. Była w nim 1 szklanka cukru. Ja użyłam 2/3 szklanki, ale blok i tak jest słodki. Jeśli dodajecie orzechy czy inne słodkie dodatki jak daktyle, skórka pomarańczowa, a nie przepadacie za bardzo słodkimi wyrobami, warto zmniejszyć jeszcze ilość cukru.

Biały blok z bakaliami i wafelkami

Biały blok z bakaliami i wafelkami

Składniki

    Masa
  • 1 kostka margaryny (zastąpiłam masłem 250 g)
  • 2/3 szkl. cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1/3 szkl. mleka
    dodatki
  • 2,5 szkl. mleka w proszku
  • 100 g herbatników
  • 2 wafelki Lusette Nugatowe
  • 5 świeżych daktyli
  • Garść orzechów laskowych
  • garść orzechów włoskich
  • 5 orzechów brazylijskich
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki suszonego mango

Sposób przygotowania

  • Składniki masy zagotowujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.
  • Dodajemy mleko w proszku.
  • Orzechy i wafle siekamy.
  • Herbatniki kruszymy.
  • Wrzucamy do garnka dodatki.
  • Mieszamy.
  • Jeśli masa jest bardzo gęsta, można dodać kilka łyżek mleka.
http://mieszamwgarnku.pl/desery/bez-pieczenia/bialy-blok-bakaliami-wafelkami/

Przepis bierze udział w konkursie „Lusette inspiruje”

Odkryj swoją słodką przyjemność z wafelkami Lusette

 

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

(*) Pole wymagane, Twój email nie będzie publikowany