Placki z cukinii

placki z cukinią

Lato to sezon na cukinię. Cukinia ndostępna jest w naszych sklepach cały rok, jednak młoda cukinia smakuje najlepiej!. Nie możemy się obyć teraz bez placków z cukinii. Placki to idealne danie na letni obiad czy kolację. Nie ma przy nich dużo pracy, a efekt za to gwarantowany.

Placki można jeść solo, ze śmietaną czy sosem czosnkowym. Miłośnicy wędzonego łososia też nimi nie pogardzą 😉

Placki z cukinii

Placki z cukinii

Składniki

  • 2 mniejsze cukinie lub 1 większa
  • 2 średnie jajka
  • 1 średnia cebula
  • 2 żabki czosnku
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
  • 4 łyżki mąki
  • koperek
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  • Cukinię ścieramy na grubej tarce, posypujemy odrobiną soli i zostawiamy na sitku ok 10-15 min aż puści sok. Dodatkowo, cukinię dobrze odciskamy. Jeśli tego nie zrobimy, placki się rozpadną.
  • Dodajemy startą na tarcę cebulkę, wyciskamy czosnek.
  • Do masy dodajemy pozostałe składniki, doprawiamy solą i pieprzem.
  • Mieszamy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
  • Rozgrzewamy patelnię z olejem i smażymy placki do zrumienienia.
  • Podajemy same lub ze śmietaną.
http://mieszamwgarnku.pl/dania-z-kasza/placki-z-cukinii/
placki z cukinii

 

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

(*) Pole wymagane, Twój email nie będzie publikowany