Dania bezmięsne

Kotlety z kalafiora

7 lipca 2015

kotlety z kalafiora

Idealne kotlety na letni obiad. Kotlety z kalafiora są zdecydowanie lżejsze niż mięsne, łatwe do przygotowania. W lipcowe dni dość często goszczą na naszym stole.

Kotlety możemy podawać razem z ziemniakami i mizerią lub fasolką. Pasuje do nich również idealnie np sos czosnkowy lub pomidorowy.

Kotlety z kalafiora

Kotlety z kalafiora

Składniki

  • 1 średni kalafior
  • 1 jajko
  • 1 średnia cebulka
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki mąki
  • 1/2 pęczka koperku
  • bułka tarta do obtaczania
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania

  • Kalafiora gotujemy do miękkości.
  • Rozdrabniamy widelcem/blenderem/tłuczkiem do ziemniaków/ręką
  • Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle na złoto.
  • Do kalafiorów dodajemy jajko, mąkę, wyciśnięty czosnek i posiekany koperek oraz podsmażoną cebulkę.
  • Mieszamy.
  • Formujemy kotleciki, które obtaczamy w bułce.
  • Smażymy na patelni po kilka minut z każdej ze stron.

Notatki

Jeśli masa kalafiorowa jest zbyt rzadka i nie daje się formować, możemy ją nieco zagęścić dodając do środka więcej mąki lub bułki tartej.

http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/kotlety-z-kalafiora-2/

kotletyz kal kotlety z kalafiora

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *