Dzisiaj kontynuujemy serię zupną na blogu 😉 U nas w kuchni cały czas rządzą zupy. Dzisiaj pyszna zupa dla odmiany z pieczonych pomidorów i papryk. Co by nudno nie było, wzbogacona mleczkiem kokosowym.
W zupie wyraźnie wyczuwalna jest nuta pieczonej papryki. Jeśli więc znudziła Wam się zwykła pomidorówka, to czas na tą zupę. Możecie serwować ją z fetą lub serem kozim, który jeszcze podkręci jej smak. Ja niestety dysponowałam jedynie fetą, ale zupa i tak była przepyszna.
Możecie jeść ją z grzankami, makaronem, ryżem czy kaszą lub samą. Mi smakuje najbardziej właśnie w wersji solo, bo dobrze czuć nuty smakowe i pomidorów i papryki o mleczku nie wspominam 😉
Składniki
- 1 kg pomidorów
- 2 papryki
- 6 łyżek mleczka kokosowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub domowego przecieru/pulpy pomidorowej
- 1 l bulionu
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- Feta do podania
Instrukcje
- Pomidory kroimy w ćwiartki, wykładamy na blachę.
- Papryki oczyszczamy i wkładamy na blachę.
- Pieczemy pomidory i paprykę ok 30-40 min.
- W papryce powinna przypiec się skórka.
- Z pomidorów zdejmujemy skórkę.
- Paprykę zamykamy w foliowej torebce na ok 20 min.
- Obieramy.
- Do garnka wrzucamy pomidory z całym sokiem.
- Dodajemy paprykę.
- Wrzucamy koncentrat lub pulpę i paprykę w proszku.
- podlewamy całość bulionem.
- gotujemy jeszcze 10-15 min.
- Dodajemy mleczko.
- Blendujemy na gładką masę.
- Podajemy z feta.
© 2024 MieszamWGarnku