Nie jest to dokładnie barszcz ukraiński, ale uwielbiam ją właśnie w lato, kiedy warzywa są młodziutkie i smakują wybornie. Może być jedzona na zimno i na ciepło.
Kaloryczność możemy zmieniać w zależności od rodzaju wywaru jakiego użyjemy czy też śmietany/jogurtu jakiej użyjemy do zabielania zupy.
Składniki
Wywar:
- 1,5 l wody
- włoszczyzna
- 3 skrzydełka
Wsad
- pęczek botwinki
- 3 ziemniaki
- garść fasolki szparagowej
- garść różyczek kalafiora
- 3 łyżki śmietany 12%
- 2 liście laurowe, 3 ziarnka ziela angielskiego, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz
- koperek i natka do podania
Instrukcje
- Skrzydełka myjemy, wkładamy do zimnej wody i gotujemy.
- Po 15 min dodajemy pokrojone w plasterki warzywa i przyprawy.
- Gotujemy do uzyskania bulionu.
- Jeśli barszcz ma być wegetariański, używamy wywaru z jarzyn.
- Dodajemy pokrojone w kostkę buraczki z łodyżkami.
- Po 10 min. dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki.
- Fasolkę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i po 15 min. dodajemy do zupy.
- Pod koniec gotowania, dodajemy drobniutkie różyczki kalafiora.
- Całość zabielamy śmietaną.
© 2024 MieszamWGarnku