Uwielbiamy wszystko co z dyni 😉 Dzisiaj zupa z dyni, ale orientalna. Ma charakterystyczną kremową konsystencję, doskonale rozgrzewa dzięki dodatkowi curry, smakuje nutką cytrynową dzięki trawie cytrynowej, pachnie niesamowicie dzięki mleczku kokosowemu, ma niesamowity kolor dzięki dynii właśnie. Wszystkie te smaki w jednym talerzu, niezwykle sycącej zupy dyniowej.
Zapraszam!
Do zupy użyłam zwykłej dynii, którą wcześniej podpiekłam w piekarniku do miękkości. Dynię obieram dopiero po upieczeniu, bo zdjęcie z niej skóry, kiedy jest surowa, wymaga niekiedy nie lada siły.
Zupa jak to zupy dyniowe lub zupy-krem jest bardzo sycąca. Jeśli podacie ją z grzankami, wystarczy za cały obiad.
Uwaga, jeśli dodacie trawę cytrynową i następnie będziecie całość blendować, porobią się mało apetyczne nitki w zupie. Warto trawę zawinąć w kawałek gazy i przed blendowaniem wyjąć zawiniątko lub przekroić ją tylko raz i wyłowić przed blendowaniem. Otrzymamy wtedy idealnie gładką zupę 😉
Składniki
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 trawa cytrynowa
- 1 cm świeżego imbiru
- 1 łyżka pasty curry.
- ok 1 kg upieczonej dynii
- 1,5 l bulionu
- 4 łyżki mleka kokosowego
Instrukcje
- Masło wrzuć do garnka.
- Na masło wrzuć cebulkę i poczekaj aż się zeszkli.
- Dodaj posiekany czosnek i imbir.
- Trawę pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do garnka.
- Podsmaż razem.
- Dodaj upieczoną i rozdrobnioną dynię, podlej bulionem.
- Na koniec dodaj mleczko
- Wyjmij trawę cytrynową.
- Zblenduj.
- Podawaj z grzankami