Por nie gości zbyt często na naszym stole. Mąż czasem marudzi, że jest za ostry. Surówka z dodatkiem pora również rzadko kiedy dzieciom przypada do gustu. Ale dzięki temu przepisowi, porowa surówka myślę na stałe zagości w naszym menu obiadowym.
Ale surówka z pora w tym wydaniu na pewno posmakuje wielu osobom. Nie jest ostra dzięki dodatkowi jabłka i rzodkiewki. Doskonale łagodzą one smak tego nieco ostrego warzywa.
Jeśli traficie na wyjątkowo ostry egzemplarz pora, można go delikatnie posolić i zostawić na 10-15 min. Po tym czasie lekko odciskamy sok z pora i por nam nie groźny.
Oczywiście możemy robić wiele wariantów tej surówki dodając np ogórek kwaszony, jajko czy groszek konserwowy. Za każdym razem uzyskamy różną w smaku, ale zawsze pyszną surówkę.
Składniki
- 1 spory por
- 1 jabłko
- 5 rzodkiewek
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta pieprzu
Instrukcje
- Pora nakrawamy i myjemy.
- Pora kroimy na ulubioną grubość.
- Jabłko ścieramy na tarce jarzynowej.
- Rzodkiewki ścieramy lub kroimy w paseczki.
- Całość posypujemy łyżeczką cukru.
- Z pieprzu, jogurtu i majonezu robimy sos.
- Sosem polewamy surówkę.