Tym razem sałatka z gotowanych buraków. Jeśli nie macie ochotę na buraki, ale nie zasmażane, to ta sałatka będzie idealna.
Ja dodaję do niej jabłko, cebulkę czerwoną, można dodać marchewkę czy wkroić ogórka kiszonego. Sałatka doprawiona została solą, pieprzem i szczyptą cukru oraz olejem, ale równie dobrze pasuje tutaj też jogurt.
Ja mam do niej sentyment, ale przez to, że trzeba do jej wykonania ugotować buraki, rzadziej gości na naszym stole niż surówka z surowych buraków. Zamiast ugotowanych buraczków, można użyć kiszonych lub marynowanych.
Ja zawsze gotuję buraki czerwone nieobrane. Obranie buraka, wymaga nieco czasu, za to obranie gotowanego buraka, jest bardzo szybkie i bezproblemowe.
Sałatka będzie idealna do dań z kaszą, ziemniakami czy kluskami. Dań jarskich jak i mięsnych.
Składniki
- 2 średnie buraki
- 1 jabłko
- 1 mała czerwona cebulka
- szczypta soli, cukru, pieprzu
- łyżka oliwy lub oleju
Instrukcje
- Buraki gotujemy w łupinach go miękkości.
- Kiedy buraki wystygną, obieramy je i ścieramy na tarce jarzynowej.
- Jabłko obieramy i ścieramy na tarce.
- Cebulkę obieramy i szatkujemy.
- Przyprawiamy oliwą i solą, pieprzem oraz cukrem.
- Mieszamy.