Uwielbiamy brokuły pod każdą posatacią. Jajka zreszta też:) Takie połączenie nasuwa się zatem samo. Sałatka idealna jako dodatek do obiadu, samodzielne danie, czy dodatek do dań z grilla.
Lekki sos czosnkowy na bazie jogurtu, czyni ją daniem dietetycznym.
Składniki
- 1 brokuł
- 2 jajka
- 1 duży pomidor
- 1 mały kubeczek jogurtu
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- 2 ząbki czosnku
Instrukcje
- Brokuł myjemy, dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy we wrzątku ok 10 min. Ma być jeszcze intensywnie zielony i lekko twardawy. Po ugotowaniu chłodzimy w zimnej wodzie.
- Jajka gotujemy na twardo.
- Pomidora, jajka kroimy na mniejsze cząstki.
- Z podanych składników: jogurtu, wyciśniętego czosnku i przypraw robimy sos.
- Wszystkie składniki mieszamy.
© 2024 MieszamWGarnku