Sałatki/Surówki

Klasyczna sałatka warstwowa z kurczakiem

20 marca 2017
Jump to recipe

Co jest niezaprzeczalną zaletą sałatek? Że dajemy do nich to, co akurat mamy. Nie trzymajcie się nigdy ściśle przepisu, tylko traktujcie go jako bazę wypadową do swojego dania 😉

A, że sałatki dobre są na wszystko, nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Taka sałatka, szczególnie wzbogacona mięskiem z dobrym sosem, spokojnie wystarcza za cały obiad. Nie jest praco i czasochłonna. Sprawdzi się również na wszelkiego rodzaju imprezach rodzinnych, spotkaniach z przyjaciółmi i na co Was jeszcze najdzie ochota ją serwować 😉

U nas to obiadowy klasyk. Podsmażony kurczak, kukurydza z puszki, pomidory świeże, cebulka, kapusta pekińska i góra posypana startym żółtym serem. Jeśli tylko kapustę pekińską zastąpicie np. ryżem czy makaronem, to takie danie z powodzeniem można serwować na ciepło, zapiekając przez chwilę w piecyku czy też podgrzewając w mikrofali. Możecie tutaj dorzucić ogórka, jajko na twardo, awokado, buraka upieczonego – wszystko to, na co macie ochotę. O! Śledzika też 😉

Sos to też zwykły klasyk. Odrobina majonezu, keczup, jogurt grecki, przyprawy i czosnek, bo bez niego nie ma u nas sałat:d

Nie macie czasu na obiad? To świetna alternatywa.

Zapraszam!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *