Co jest niezaprzeczalną zaletą sałatek? Że dajemy do nich to, co akurat mamy. Nie trzymajcie się nigdy ściśle przepisu, tylko traktujcie go jako bazę wypadową do swojego dania 😉
A, że sałatki dobre są na wszystko, nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Taka sałatka, szczególnie wzbogacona mięskiem z dobrym sosem, spokojnie wystarcza za cały obiad. Nie jest praco i czasochłonna. Sprawdzi się również na wszelkiego rodzaju imprezach rodzinnych, spotkaniach z przyjaciółmi i na co Was jeszcze najdzie ochota ją serwować 😉
U nas to obiadowy klasyk. Podsmażony kurczak, kukurydza z puszki, pomidory świeże, cebulka, kapusta pekińska i góra posypana startym żółtym serem. Jeśli tylko kapustę pekińską zastąpicie np. ryżem czy makaronem, to takie danie z powodzeniem można serwować na ciepło, zapiekając przez chwilę w piecyku czy też podgrzewając w mikrofali. Możecie tutaj dorzucić ogórka, jajko na twardo, awokado, buraka upieczonego – wszystko to, na co macie ochotę. O! Śledzika też 😉
Sos to też zwykły klasyk. Odrobina majonezu, keczup, jogurt grecki, przyprawy i czosnek, bo bez niego nie ma u nas sałat:d
Nie macie czasu na obiad? To świetna alternatywa.
Zapraszam!
Składniki
- 150 g twardego sera żółtego
- 1 filet z kurczaka
- 5 liści kapusty pekińskiej
- 2 średnie pomidory
- 1 czerwona cebula
- 1/2 puszki kukurydzy
Sos
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki keczupu
- sól, pieprz, curry, papryka słodka, odrobina cukru
Instrukcje
Sos
- Składniki wymieszać na gładki sos.
Sałatka
- Wszystkie składniki (z wyjątkiem sera i kukurydzy) myjemy i siekamy w kostkę, cebulkę w półplastry.
- Wsypujemy do miski warstwami.
- Na wierzch dajemy starty żółty ser.
- Podajemy z sosem.